WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Onderzoek Website Wijdemeren
Wijdemeren, di 19 juli 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Het Burgerpanel werd per email gevraagd wat zij van de website van Wijdemeren vinden en hoe vaak zij die gebruiken om iets op te zoeken of na te lezen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Bureau Research2Evolve uit Hilversum. De vragen werden per email gezonden aan 796 burgers. 232 reageerden niet, 28 stopten met de beantwoording halverwege en 536 maakten de vragenlijst af. Met andere woorden een response van 67%. Niet slecht.

Ouderendingetje

Het beantwoorden van een enquete lijkt een ouderendingetje als je de verdeling tussen jongeren en ouderen ziet. Van alle volledig beantwoorde vragenlijsten werd maar liefst rond de 65% ingevuld door mensen van 45 jaar en ouder En daarvan dan weer twee derde tussen 55 en 75 jaar en ouder.

De verdeling over de kernen ziet er zo op het oog in verhouding te zijn met het aantal inwoners per kern. De resultaten geven toch wel wat opvallende cijfers, maar ook zeer voorspelbare gegevens.

De Vraag

Waar haalt men het gemeentelijke nieuws vandaan? Om precies te zijn was de vraag: "Hoe vaak maakt u gebruik van de onderstaande gemeentelijke informatiebronnen om op de hoogte te blijven van gemeentelijke informatie?"

Wat is gemeentelijke informatie? Door onze goede collega Saskia Luijer wordt gemeentelijke informatie gedefiniëerd als "de inhoud van de gemeentelijke pagina's in het Weekblad Wijdemeren en dezelfde inhoud." Dus niet aankondigingen van evenementen, politieke discussies, nieuwtjes, etc. zoals die te vinden zijn in de Gooi en Eemlander, in de WWK en op andere plekken. Research2Evolve geeft geen definitie van gemeentelijke informatie. We houden het dus maar op de definitie van Saskia Luijer.

En als je die definitie hanteert, dan is het voorspelbaar dat het Weekblad Wijdemeren/De Nieuwsster verreweg het meest gebruikt wordt om gemeentelijk nieuws te consumeren. Want daar staat het als enige nieuwsmedium in.

Vanwaar de inleiding hierboven? Saskia Luijer twitterde trots dat de huis aan huisbladen met overmacht op nr. 1 staan als het gaat om de plek waar burgers hun gemeentelijk nieuws vandaan halen. Uw redacteur merkte in een antwoordtweet aan haar op dat Research2Evolve niet de G&E en de WWK noemde als bron voor gemeentelijk nieuws. (Onze definitie van gemeentelijk nieuws was breder dan de gemeentepagina's, vandaar.) Zij antwoordde dat dat logisch is, omdat noch in de krant, noch in de WWK de gemeentepagina's te vinden zijn. En dat is zo.

Welnu, de uitslag van de vraag hoe u aan gemeentelijke informatie komt:

Bron Vaak % Af en Toe % Nooit %
Website Wijdemeren 6 68 26
Gemeentepagina in HaH blad 58 28 14
2 wekelijkse Emailservice 14 17 70
Twitter 4 9 87
Facebook 5 16 78

Tevreden met website

Over het algemeen is men best tevreden met de gemeentelijke website. Het taalgebruik is prima, de navigatie is best goed. 83% geeft een voldoende tot een dikke voldoende aan de website. Wanneer gaat men naar de website? Als men op zoek is naar iets concreets. Openingstijden, tarieven van documenten e.d. gemeentelijke nieuws haalt men uit tal van bronnen.

Het complete raport vindt u hier.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief