WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Buurtpreventie in Opmars
Wijdemeren, do 11 februari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De WhatsApp Buurt Preventie is in opmars, al zijn er grote verschillen in de kernen van Wijdemeren. In Ankeveen zijn er twee groepen, in Kortenhoef zes en twintig.

Vijfenveertig Groepen in Wijdemeren

Op de website wabp.nl staat een kaart van Google Maps waarop alle WhatsApp Buurt Preventie (WABP) groepen in Nederland en België zijn gemarkeerd met een rode druppel. We zijn even gaan tellen hoeveel groepen er in Wijdemeren zijn.

  • Nederhorst den Berg, 5
  • Ankeveen, 2
  • Kortenhoef, 26
  • 's-Graveland, 6
  • Oud Loosdrecht, 2
  • Nieuw Loosdrecht, 3
  • Boomhoek, 1

In totaal 45 WABP groepen in Wijdemeren die samen een oogje in het zeil houden in hun buurt. Daarnaast bestaan er ook groepen die door bewoners zijn opgericht zonder zich aan te melden bij de WABP website. Zo'n groep is bijvoorbeeld actief in de Horstermeer.


Bord in de Horstermeer.


Mee doen?

Mee doen is volledig vrijblijvend. Als u zich wilt aanmelden bij de groep in uw buurt, dan moet u wel beschikken over een smartphone met daarop de app WhatsApp. Heeft u die, dan gaat aanmelden bij een groep als volgt:

  • Ga naar de website van WhatsApp Buurtpreventie.
  • Zoek op de kaart een druppel in uw buurt (zoom eventueel in met uw muiswiel) en klik daar op.
    (Het kan zijn dat u net tussen twee groepen in woont. In dat geval kunt u zich ook aanmelden als groepslid bij beide groepen.)
  • Er opent zich een pop-up waarin een emailadres van de groepsbeheerder staat.
  • Klik op dat emailadres en vul in: uw naam, uw adres en uw 06-nummer. De groepsbeheerder zal u mailtje ontvangen en u toevoegen aan de groepslijst. (Op uw smartphone zult u daarna een melding zien dat u aan de groep bent toegevoegd.

U kunt de groep uiteraard op ieder moment verlaten als u dat om wat voor reden dan ook wilt.

Wilt u groepsbeheerder worden, omdat er in uw buurt nog geen groep is, maak dan een emailadres aan (bijv. gmail, mijnstraat@gmail.com) waar u de aanmeldingen in uw groep wil ontvangen. Benader uw buren met de vraag of ze mee willen doen en vraag hen of ze mond op mond reclame voor uw groep willen maken. (Eigenaren van honden zien alles in de buurt en kennen veel mensen. Als een hondeneigenaar u wil helpen met de acquisitie, dan schiet het helemaal op.)

Berichtje

Wanneer stuurt u een berichtje aan de WABP groep? Als u een verdachte situatie in uw buurt signaleert. Verdachte personen of situaties waarvan u denkt dat het nuttig is als de buurt even alert is op eventueel onraad. Als er echt iets gebeurd is, dan moet u natuurlijk 112 (laten) bellen voor de hulpdiensten, of 0900 8844 voor niet spoedeisende hulp van de politie. Wat zijn verdachte situaties? Dat moet u zelf beoordelen. Onbekenden die rondlopen en herhaaldelijk op zoek zijn naar iets. Onbekenden die 's avonds foto's van huizen of andere objecten lopen te nemen, of die in het donker op plekken zijn waar ze niets te zoeken hebben. Een auto waarin een volstrekt onbekende in uw buurt langdurig de wacht lijkt te houden. U kan het zelf nog het beste bedenken.

Weinig berichtjes

De ervaring leert dat een WABP groep door de bank genomen heel stil is. Eén berichtje in de drie maanden, of nog minder, is gebruikelijk. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw telefoon volloopt met berichten van de groep. Beschouw de groep als uw extra ogen en oren voor als het nodig mocht zijn.

bron
WWK
foto
div.
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief