WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Motivatie van de Motie
Wijedemeren, zo 25 december 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Voor de geschiedschrijving. Onderstaande tekst werd in de raad uitgesproken door fractievoorzitter Joost Boermans (D66), mede namens DLP, bij het indienen van de motie.


Joost Boermans (D66) leest de argumenten voor de motie van wantrouwen voor.
Links van hem Mario Wouters, rechts van hem Nanne Roosenschoon.
Achter hen bode Paulina Rak.

Bij de stemming werd de motie van wantrouwen van D66 en DLP in de raad van afgelopen donderdag ook gesteund door de VVD, in totaal acht van de (op dat moment) 18 zetels.

ingezonden bericht

Voorzitter,

Het valt me niet licht om vanavond de motie die ik zodadelijk zal indienen toe te lichten.

Het betreft de 180graden draai van het college inzage de bestuurlijke toekomst van Wijdemeren.

Het college heeft in haar zienswijze duidelijk aangegeven een fusie met Hilversum (en mogelijk andere gemeente) op de korte termijn noodzakelijk te achten voor de toekomst van deze gemeente. Dat is haar goed recht en het siert het college dat ze hierin zo duidelijk is geweest.

Ik wil de inhoudelijk discussie over het onderwerp niet herhalen, die kennen we.
Wel wil ik aangeven dat hetgeen er vorige maand in de raad is gebeurd zeer opmerkelijk is.
DorpsBelangen diende een eigen amendement in en kreeg de PvdA/GrLi en het CDA mee.
Dat kan, maar daarmee hebben met name GrLi / Pvda een enorme draai gemaakt en ook het CDA heeft haar mening bijgesteld. geen bestuurlijke fusie, geen ambtelijke fusie alleen een Plan van Aanpak om op algemene taken samenwerking te zoeken en deels ambtelijk te kunnen fuseren.

Het college standpunt is daarmee keihard onderuit gehaald. Des te opvallender is het dan ook dat de collegeleden geen consequenties trekken, maar gewoon blijven zitten en nu een amendement dat 180 graden de andere kant opgaat, gaan uitvoeren. Dit is ondersteund omdat anders een bestuurscrisis was uitgebroken zo is verklaard. Ik kan dit niet anders uitleggen dan: "We zitten op het pluche en willen ongeacht de richting blijven zitten."

D66 is van mening dat de afstand tussen kiezer en gekozene verkleind dient te worden. Door standvastig te zijn kunnen inwoners zicht weer beter herkennen in de politieke partijen. Verschillen tussen partijen zijn daarbij prima. Maar door A te zeggen en vervolgens met B mee te gaan en dat met hetzelfde plezier uit te gaan voeren is volstrekt ongeloofwaardig.

Het is dan ook door het accepteren van een 180 graden draai door het college, dat ik -namens De Lokale Partij en D66- vanavond een motie van wantrouwen indien.

De motie is vanzelfsprekend niet gericht tegen de vanavond aangetreden wethouder de Kloet.
De motie is ook niet gericht tegen Burgemeester Smit. De Burgemeester is loyaal aan het collegestandpunt geweest, maar dat is zijn rol, hij kan daar niet verantwoordelijk voor worden geacht.

De motie is wel gericht tegen de wethouders Reijn, van Henten en van Rijkom.

Joost Boermans
D66

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
Douwe van Essen
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief