WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
PvdA-GL over de Herindeling
Wijdemeren, ma 11 april 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De fractie PvdA-GroenLinks geeft toelichting op het verschijnsel bestuurskrachtmeting en hun standpunt over een eventuele herindeling met Hilversum.

ingezonden brief

De bestuurskrachtmeting komt er aan in Wijdemeren. Gelukkig maar !

Sinds oktober 2014 is het onderwerp “samenwerking en fusie” helemaal “hot” binnen de gemeente Wijdemeren. Dat was het moment waarop de gemeenteraad van Wijdemeren werd gevraagd een zienswijze in te dienen met betrekking tot een rapport van de zogenaamde ”verkenners” van de provincie Noord Holland. De Raad werd gevraagd hier een mening over te geven.

In de verkiezingsprogramma’s van april 2014 van de coalitiepartijen stond niets over fusie en gemeentelijke herindeling. Omdat dat onderwerp eind 2013, toen die programma’s werden geschreven, helemaal geen item was. Net zo min als de vluchtelingenopvang, het huidige plan van Godelindehof, het werkgeversservicepunt, et cetera. Allemaal onderwerpen die later aan de orde kwamen en waar wij als raadsleden geacht werden er toen iets van te vinden.
De mening van de meerderheid van de Raad eind 2014 was dat samenwerking en, op termijn, fusie met de gemeente Hilversum en de gemeente Weesp de voorkeur verdient. Een minderheid zag meer in oriëntatie richting de gemeente Stichtse Vecht. Is toen een besluit genomen over fusie met de gemeente Hilversum? Nee. Er is om een mening( ‘zienswijze’) gevraagd en die hebben we toen als gemeenteraad uiteraard gegeven.

Als PvdA/Groen Links Wijdemeren hebben wij eind 2014 al aangegeven dat de discussie over samenwerking, fusie en herindeling moet worden gevoerd op basis van feiten. En niet op basis van emoties. Veel in deze discussie gebruikte termen als “annexatie” en ‘inlijving” zijn gebaseerd op angst en niet onderbouwd door die feiten.

Nu kennen we in Nederland een instrument dat “bestuurskrachtmeting” heet . Dit “meet” hoe een gemeente er voor staat en of die ook op de (middel)lange termijn in staat is om de huidige en nieuwe taken goed uit te voeren. Zo’n onderzoek levert dus feitenmateriaal op en op basis hiervan kan een gemeenteraad besluiten wat een logische en goede vervolgstap is.
Wij zijn dan ook blij dat de provincie Noord Holland besloten heeft om zo snel mogelijk in 2016 een bestuurskrachtonderzoek te houden in onder andere de gemeente Wijdemeren. Zodat we als gemeenteraad van Wijdemeren een document hebben om over van gedachten te wisselen.

Overigens zijn alle partijen in de gemeenteraad van Wijdemeren voorstander van het houden van zo’n meting. Daarover hebben we een gezamenlijke brief naar de provincie gestuurd. Maar partijen verschillen wel van mening over het tempo waarin dit moet gebeuren, over de vragen die beantwoord moeten worden in die meting en over het doel van de meting.

De huidige discussie , niet gebaseerd op feiten, vol met (begrijpelijke) emoties, polariseert naar onze mening enorm. Daar willen wij als fractie zo snel mogelijk van af. We praten sinds eind 2014 al ruim 1,5 jaar over het onderwerp. Uitstel van de meting dient geen enkel doel. Integendeel.

Volgens de PvdA- Groen Links fractie is de gemeente Wijdemeren momenteel een kwetsbare gemeente. Zowel qua ambtelijk capaciteit als financieel. En wij werken op heel veel terreinen al intensief samen met andere gemeenten om die kwetsbaarheid te verminderen. Maar dat geeft weer problemen met betrekking tot het democratisch gehalte van genomen besluiten in regio-verband. Het beruchte “democratische gat”. Nog meer samenwerken versterkt dat alleen maar. We zijn benieuwd wat het bestuurskrachtonderzoek hier over gaat zeggen.

Natuurlijk, het klinkt sympathiek, “Wijdemeren moet zelfstandig blijven”. Maar het is dus de vraag of dat kan en verstandig is. Het is immers ook de taak van de gemeenteraad om er voor te zorgen dat de gemeente op termijn niet in de problemen komt met de uitvoering van alle huidige en toekomstige taken.

We wachten het onderzoek rustig af.

Stan Poels Fractievoorzitter PvdA-Groen Links
gemeente Wijdemeren

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief