WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Onjuist Beeld D400?
Wijdemeren, ma 9 november 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Gert Zagt (DLP) vindt dat het stuk in de WWK over de D100 bijeenkomsten een onjuist beeld neer zet van, met name, de bijeenkomst afgelopen zaterdagmidag.


ingezonden brief

Meepraten of meeluisteren

Jammer dat u van de aanwezige raadsleden op de D100 dagen in uw artikel een onjuist beeld neerzet. Ook deed u niet aan hoor en wederhoor. U noemt overigens slechts drie raadsleden en doet daarmee andere raadsleden tekort. Raadsleden mochten wel degelijk aanschuiven aan de tafels, graag zelfs. De burgemeester nodigde ons er zelf voor uit!

Laat ik voor mezelf spreken. Ik heb alle vier de bijeenkomsten bezocht. Aangeschoven aan acht tafels, mezelf voorgesteld en actief meegeluisterd. Alleen als mij iets gevraagd werd dan gaf ik wel antwoord. Zo doen wij dat in Wijdemeren toch?

De regels waren overduidelijk en werden iedere sessie benadrukt door de voortreffelijke dagvoorzitter Annemarie Reintjes. Mocht u twijfelen aan de juiste inzet? Dan raad ik u aan contact op te nemen met “mijn” tafelvoorzitters. Dat waren respectievelijk Saskia Hille, Joep Frijdal, Ine Middag, Sandra van Rijkom, Peter Buijs, Piroska Olgers, Sandra van Dekken en Eduard van de Biezen. (6 medewerkers en 2 wethouders van Wijdemeren)

Wat is het voordeel van aan tafel zitten? Je hoort de onversneden feiten. Aan al ‘mijn’ tafels kwam het woord fusie wel degelijk ter sprake. Geen van die zag perspectief in een fusie met ongelijkwaardige partner Hilversum. Van de in  het totaal een kleine 100 tafelopbrengsten was het geluid: kun je het niet zelf, werk dan op onderdelen samen met verschillende kundige partners. Slechts 1 tafel zag perspectief in Gooistad, 1 op de 100 ……… Dat is niet veel.

Gert Zagt,
Raadslid voor De Lokale Partij

Naschrift WWK:

Ik was bij de laatste bijeenkomst zaterdagmiddag toen Kortenhoef/'s-Graveland uitgenodigd was. Daar werd bij de aanvang van de bijeenkomst niets gezegd over het al dan niet deelnemen van raadsleden aan de discussie aan de tafels. Wel sprak ik twee raadsleden, te weten Ram Lachman (PvdA/GL) en René Voigt (DB). De eerstgenoemde wekte bij mij de indruk dat hij aan de grote tafel bij burgerzaken bleef zitten uit terughoudendheid, door mij vertaald als dezelfde terughoudendheid als bij de dorpsavonden waar raadsleden ook geacht werden niet aan het debat deel te nemen.

René Voigt vertelde mij later zaterdagmiddag expliciet dat raadsleden niet geacht werden om deel te nemen. (Ik vond dat volstrekt logisch gezien de gedragscode bij voorgaande dorpsavonden.) Voor hem was dat reden om eerst bij de ambtelijke ondersteuning te gaan zitten en later bij mij aan de grote tafel in de wachtruimte bij burgerzaken aan te schuiven, maar niet aan een tafel met deelnemers. Ook ik ging bewust niet aan tafels zitten om de gesprekken niet te verstoren. Met de uitspraak van René Voigt in gedachten verbaasde het uitzicht op de tafels mij met daaraan de drie in het artikel genoemde raadsleden. Vandaar dat die in het artikel terug kwamen.

Van René Voigt (DB) (die niet aanschoof) begreep ik dat het niet de bedoeling was voor raadsleden om aan te schuiven aan de tafels. Maar om in zo'n simpele kwestie hoor en wederhoor te eisen gaat mij wat ver eerlijk gezegd. Ik zag daar zaterdag in ieder geval geen aanleiding toe. Ik zie ook geen aanleiding om bij alle door Gert Zagt genoemde tafelvoorzitters alsnog te gaan navragen of de inzet van hem wel of niet "juist" was. Die zal ongetwijfeld "juist" zijn geweest. Daar twijfel ik niet aan. En anders hoor ik het wel.

Samenvatting = Eindconclusies

De samenvatting in het stuk is gebaseerd op de eindconclusies van de verschillende tafels zaterdagmiddag, zoals die door deelnemers aan de tafels gepresenteerd werden.

Die eindrapportage was juist zeer genuanceerd zoals ik schreef. Miep Steenvoorden vertolkte het geluid over fusie in de presentatie van haar thema Zorg en Welzijn zoals Gert Zagt dat hierboven beschrijft. Sommige andere presentatoren hielden zich bij hun thema en zeiden daarom weinig of niets over fusie of herindeling. Weer anderen spraken er genuanceerd, vaak met grote twijfels, over en inderdaad één presentator was voor "de grote fusie naar Gooistad".

De conclusie zou kunnen zijn dat aan de tafels heel andere dingen gezegd werden dan in de samenvattingen. Eerlijk gezegd lijkt me dat ook niet zo waarschijnlijk. Misschien hoorde Gert Zagt andere dingen dan ik. Dat gebeurt wel vaker.

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
Rik Jungmann
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief