WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Rechter in Eigen Huis
Wijdemeren, ma 22 juni 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De gemeente oordeelt nu zelf over verjaring. Via de besluitenlijst van het college sijpelt wat meer informatie door over het revindicatieproject Snippergroen van wethouder Frijdal.

Update 22-6-2015, 22.45: Naar verluidt is de transactie, die genoemd werd in de collegebesluiten van 9 juni (zie onderaan), geen transactie in het kader van revindicatie, maar een verkoop van grond aan de gebruiker van de grond, die het perceel al lang huurde. Waarvan akte.

Besluitenlijst 1 juni

In de besluitenlijst van het college van 1 juni staat te lezen dat besloten is om in vier gevallen te erkennen dat de claim van de gemeente op de grond van bewoners (in het kader van de 609 claimbrieven die de gemeente in december 2011 verzond) verjaard is. Dat is nieuw, want tot nu toe werd steeds volgehouden dat de claims van de gemeente op grond van de kadasterkaartjes terecht waren.

Ook nieuw is dat het college het hoofd van de afdeling Ruimtelijke Ordening de bevoegdheid geeft om zelfstandig te beoordelen of een burger al dan niet voldoende bewijs aanlevert om te bewijzen dat de claim van de gemeente verjaard is omdat de grond aantoonbaar al twintig jaar of langer bij de burger in gebruik is. (Dat geldt alleen in die gevallen waar de omstreden grond een oppervlakte heeft van maximaal 100 vierkante meter.)

Belangrijke Stap

De mandatering is een belangrijke stap, omdat tot nu toe door de gemeente zonder meer werd uitgegaan van de juistheid van de kadasterkaartjes, die aangaven dat de burger in overtreding was met illegaal gebruik van gemeentegrond. Eventuele verjaring werd door Wijdemeren keihard bestreden. Het gevolg van dat beleid waren rechtszaken en torenhoge juridische kosten. Voor de gemeente en voor de burger in die gevallen waar de burger en de gemeente het volstrekt oneens waren en naar de rechter stapten. Het merendeel van die procedures werd verloren door Wijdemeren of loopt nog. Er lopen nog drie zaken in hoger beroep volgens wethouder Joep Frijdal (VVD).
Het alternatief, dat ook regelmatig voor kwam, was dat burgers in arren moede toegaven en huurden, kochten of ontruimden, om geen juridische kosten te krijgen en problemen met de almachtige gemeente te voorkomen. Sommige burgers reageerden helemaal niet en hopen dat de bui zal overwaaien.

Eiffel soepeler

De inschakeling van Bureau Eiffel zou de scherpe kantjes van het revindicatiebeleid af moeten halen en onderhandelingen met burgers over al dan niet vermeend illegaal gebruik van grond meer in de vorm van bemiddeling, dan van juridische claims moeten laten verlopen. Maar de gemeente heeft nog steeds het laatste woord als het op een besluit tot verjaring of een transactie komt. Ook daar is met de mandatering nu een stap gezet om niet direct naar de rechter te stappen, maar dat besluit in eigen huis te nemen. Het Hoofd RO is eigenlijk nu verheven tot rechter inzake verjaring.


De tekst uit de besluitenlijst van het college van 1 juni.

Besluitenlijst 9 juni

In de besluitenlijst van 9 juni wordt een transactie goedgekeurd om 470 m2 te verkopen voor € 31.000. (€ 66,-- per m2).

Dossier Revindicatie

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief