WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Plantenbakken en Broodkruimels
Nederhorst den Berg, do 11 juni 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Toezicht en Handhaving schieten door volgens Cor Koster. Verwijderen van bloembakken en boetes voor het laten liggen van broodkruimels. Het moet toch niet gekker worden.

Cor Koster

Plantenbakken en broodkruimels

Het Willy Dasplein in Nederhorst den Berg kon wel wat fleur gebruiken, zo vonden de ondernemers die hun winkel aan dat plein hebben. Daarom besloot men plantenbakken op te hangen, net zoals dat al jaren gebeurt langs de Middenweg. Voor alle zekerheid vroegen ze eerst wethouder Theo Reijn wat hij ervan vond, en die ging akkoord.

Een paar weken geleden werden ze opgehangen, die plantenbakken. Twee dagen later verscheen er iemand van de gemeente met een groen karretje die ze begon te verwijderen. Paniek bij de winkeliers: “Wat is hier aan de hand?” Een snel telefoontje naar de gemeente leerde dat er geen vergunning verleend was voor het ophangen, en dus… “Maar we hebben toestemming van de wethouder”, zeiden de ondernemers.

“U heeft toestemming? Oh…” klonk het aan de andere kant. “Een ogenblikje…” Kennelijk was er even snel overleg op het gemeentehuis. Niet veel later hing de man van het groene karretje de plantenbakken weer terug. Je kunt zeggen wat je wilt van wethouder Theo Reijn, maar niet dat hij een fan is van stomme regeltjes.

Niets op papier

Maar de zaak is nog niet klaar. Het bleek dat er niets op papier gezet was, en dat hoort wèl. Wie de bloemetjes water geeft, bijvoorbeeld, en wat er gebeurt als een plantje doodgaat. Dat moet eerst geregeld worden. Schriftelijk. Bovendien, stel je voor dat zo’n bloembak spontaan naar beneden valt en er loopt net een oud dametje onder. De ramp zou niet te overzien zijn. En wie gaat de bakken er weer vanaf halen aan het einde van de zomer?

Twee werelden

Voorlopig mogen de plantenbakken blijven hangen, althans totdat de gemeente een gesprek gehad heeft met de ondernemers, eind juni. Je vraagt je af hoe het kan dat de gemeente enerzijds burgers wil betrekken bij het groenonderhoud en anderzijds burgerinitiatieven afknijpt. Hoe zit dat eigenlijk met die bestuurders op het gemeentehuis en die ambtenaren? Hebben we hier te maken met twee gescheiden werelden? Kennelijk weten ambtenaren niet wat de politiek wil, en weten politici niet wat ambtenaren doen. Het wordt tijd dat het College hier actie onderneemt. Een beetje communicatie onderling, bijvoorbeeld, zodat ambtenaren weten wat de bedoeling is, en wat niet.

Broodkruimels

Dan kunnen we ook de idiote situatie voorkomen dat 't Stoepje, de bakkerswagen die elke donderdag op het plein staat, een boete krijgt. Hoezo een boete? Omdat er nu een officiële waarschuwing uitgedeeld is. Er blijven namelijk broodkruimels liggen als de kar vertrekt. Dat mag niet. Degene die zo’n bekeuring mag uitdelen - wat zijn dat eigenlijk voor mensen? - weet kennelijk niet dat na het vertrek van de kar allerlei kraaien en mussen die broodkruimels op komen pikken. In de loop van de middag verschijnen er zelfs een paar eenden. Een leuk gezicht, die parmantige eenden. Bergers zijn er gehecht aan geraakt.

Maar… het mag niet. Het is vogels kennelijk niet toegestaan om broodkruimels op te ruimen. Dat staat ongetwijfeld in de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening, of zo. Vandaar die bekeuring voor 't Stoepje.

Gemeenteraad, doe er wat aan!

Het verbieden van plantenbakken en het bekeuren van broodkruimels is echt van de gekke. En ik moet zeggen: het gebeurt nogal eens dat ambtenaren - kennelijk op eigen houtje - dingen doen die volstrekt idioot zijn, zonder dat de verantwoordelijke bestuurders ervan weten.

Beste gemeenteraad, doe er eens wat aan. Want dit kan echt niet!

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Cor Koster
foto
DvE en CK
auteur
Cor Koster
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief