WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wijdemeren scoort nr. 54
Wijdemeren, do 9 juli 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Herman Stuijver las een onderzoek van Elsevier naar de kwaliteit van gemeenten. Wijdemeren blijkt sterke en zwakke punten te hebben.

Wijdemeren plaats 54

In het Weekblad Wijdemeren schreef Herman Stuijver een hoofdartikel op de voorpagina over de resultaten van het Elsevier onderzoek. Wijdemeren zit net niet in de top 50 met de 54e plaats in de ranglijst van beste gemeenten. (In totaal zijn er nog 393 gemeenten.)

Voor het onderzoek werd gemeten op tal van indicatoren. Bijvoorbeeld "Economie en Werk", "Groen en Blauw", "Bereikbaarheid", "Veiligheid en Overlast" en Voorzieningen qua kinderopvang, winkels en sportaccomodaties. Eigenlijk weet je zelf wel wat er goed en wat er mindergoed aan Wijdemeren is, al hangt dat ook sterk af van je eigen (gezins)situatie en je leeftijd.

Bereikbaarheid is slecht

In Economie en Werk scoort Wijdemeren vanwege de regio goed. Ook voor Groen en Blauw wordt het maximale aantal punten behaald, evenals natuurlijk de historie en de cultuur in Wijdemeren. Slecht scoort Wijdemeren op Bereikbaarheid. Niet zo gek als je bedenkt hoe ver je moet rijden, met of zonder dagelijkse files op de Loodijk (N236) en de Vreelandseweg (N201), naar de A1, de A2, de A6 en de A27. Al 30 jaar of meer staan er dagelijks flinke files op de N201 en de N236 om zich over het Amsterdam-Rijnkanaal te worstelen door resp. Vreeland en Driemond. Doortrekken van de A6 ging niet door en de Amsterdamse metro doortrekken naar het Gooi, zoals de Fransen dat doen met de randsteden van Parijs, komt nooit ter sprake.
Ook de trein is niet dichtbij en gemakkelijk te bereiken. Over de bus zwijgen wij maar na de kaalslag van de afgelopen 10, 15 jaar.

Magere basisvoorzieningen

Basisvoorzieningen in Wijdemeren zijn niet heel ruim aanwezig volgens het onderzoek. Eén klein zwembad en drie sporthallen. Het winkelaanbod is verspreid over de kernen en erg versnipperd. Er zouden wat meer luxe winkels moeten zijn. Ook vinden de onderzoekers dat er weinig horeca is. Enerzijds verbaast die conclusie, anderzijds niet. Een kop koffie met een broodje is een wens die bijvoorbeeld al vaak rond de Meenthof in Kortenhoef geuit werd. (Al was het alleen al om ook even naar het toilet te kunnen gaan.)

Zorg is goed, jeugdvoorzieningen krap

De zorg is ruim voldoende qua huisartsen etc. De voorzieningen voor de jeugd inclusief scholen en speelgelegenheden halen een mager cijfer, ook al vanwege de grote afstand tot vervolgonderwijs. Vanwege de betrekkelijk hoge bevolkingsdichtheid in de bebouwde delen van Wijdemeren krijgt het woongenot (ruimte en rust) een voldoende die niet over houdt, ook al vanwege het verkeer door de dorpen.

Maar er is troost. Hilversum en Stichtse Vecht scoren beiden lager als het om rust en ruimte gaat, maar beter als het over basisvoorzieningen gaat.

bron
Elsevier/WW
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief