WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Regio: Nous sommes Charlie
Regio, Hilversum, do 8 januari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De regio kwam massaal naar de Kerkbrink in Hilversum om te herdenken en te demonstreren voor de vrijheid van meningsuiting. Met toespraken, muziek en pennen!

Alle burgemeesters

Om zes uur vanavond was op de Kerkbrink in Hilversum een bijeenkomst georganiseerd om te laten zien dat de regio en Hilversum zich te weer stellen tegen de aanslag op de democratie die gisteren in Parijs plaats vond. Er waren enkele duizenden mensen op af gekomen, onder wie burgemeesters uit het hele Gooi, zoals Martijn Smit (Wijdemeren, Fons Hartog (Huizen) en Joyce Sylvester (Naarden). Burgemeester Pieter Broertjes (Hilversum) was de eerste die het woord voerde.


Pieter Broertjes

Mehmet Egilmez

Nous sommes Charlie

Hij was er trots op dat de opkomst zo groot was en sprak:
"U bent de ziel van Nederland. Daar ben ik trots op. Humor, satire en grappen behoren tot de kernwaarden van de democratie, net als het woord, de pen en de dialoog. Ik was gisteren gebroken, met stomheid geslagen, toen ik hoorde van deze aanslag op de ziel van de democratie. Jarenlang werkte ik bij de krant, iedere dag bezig met het nieuws. Plotseling blijkt vrije nieuwsgaring niet zo vanzelfsprekend. U bent met velen gekomen. Dat vervult mij met respect. Het is een teken van kracht dat u hier bent. Die macht geeft hoop aan alle gezindten. Dit is ons antwoord. Ons blijk van liefde voor de vrije wereld. Dank u. Nous sommes Charlie!" (Wij zijn Charlie!)

Le Ciel de Paris

Na accordeonspel waarbij een ijl ontroerend "Le Ciel de Paris over de Kerkbrink" klonk, was het woord aan Mehmet Egilmez, die namens de moslimgemeenschap van Hilversum sprak. "Ik ben diep geschokt door wat er gebeurd is. De daders moeten gepakt en veroordeeld worden. Juist nu moeten wij saamhorigheid tonen en laten zien Dat we kunnen samenleven." Hij oogstte een klaterend applaus.


Een minuut stilte op de Kerkbrink, met de pen in de aanslag.

Tijdens de bijeenkomst werd een minuut stilte gehouden waarbij tientallen mensen een pen omhoog staken om de stilte kracht bij te zetten en het scherpste wapen van een democratie te tonen.


De burgemeesters onthulden een groot spandoek dat aan de gevel van het Museum Hilversum hing. Daarop stond: "Dans le capital des médias Néerlandais nous tous sont Charlie."
In de Nederlandse mediahoofdstad zijn wij allemaal Charlie!"

Neem een abonnement!

Na Jan Willem Meinsma, die namens de Raad van Kerken sprak, kreeg Thomas Bruning, secretaris van de Journalistenverenging NVJ, het woord. "Het is een klap voor onze beroepsgroep, een klap voor ons allemaal. Charlie Hebdo vertelde de wereld de waarheid in cartoons over alle geloven en de politiek. Ze bogen niet. Dat verdient respect. Als u wat wilt doen, zoek het blad op op internet en neem een abonnement.

De foto's bij dit artikel zijn gemaakt door collega Saskia Luijer in een samenwerking met het Weekblad Wijdemeren.

bron
WWK
foto
Saskia Luijer
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief