WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Start VoorleesExpress
Wijdemeren, di 17 febuari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Daar wil de Bibliotheek wat aan doen.

persbericht

Start van de VoorleesExpress
De VoorleesExpress: geen kind zonder voorlezen

Niet alle kinderen worden thuis voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Het is lastig om deze achterstand daarna weer in te halen. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verbetert de leescultuur thuis. Zo wordt ervoor gezorgd dat ze een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal.

De VoorleesExpress wordt in de gemeentes Eemnes, Muiden, Weesp en Wijdemeren  uitgevoerd door De Bibliotheek, en is tot stand gekomen dankzij subsidie van het Oranje Fonds, VSB Fonds, Stichting Kinderpostzegels en de gemeentes Eemnes, Muiden, Weesp en Wijdemeren.
De Bibliotheek zorgt ervoor dat er voldoende vrijwilligers zijn, trainen hun voorleesvaardigheden en geven advies over het kiezen van voorleesboeken. De vrijwilligers moeten hun kennis en vaardigheden uiteindelijk weer overbrengen aan de ouders van de kinderen. Daar kan de bibliotheek goed bij helpen.
Samen zorgen we ervoor dat de ouders de mogelijkheden van de bibliotheek leren kennen en worden geholpen in het gebruik van de jeugdcollectie.

Inmiddels is in februari het voorlezen gestart bij de eerste gezinnen binnen de vier gemeentes.  Het project is bedoeld voor kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Een vrijwilliger komt twintig keer bij hen thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boekjes en verhalen. De ouders krijgen hulp om het voorlezen zelf voort te zetten. Boeken moeten uiteindelijk een blijvende plek krijgen in het dagelijks leven van de kinderen.

Meer weten over de VoorleesExpress?

Wil je meer weten over de VoorleesExpress?
Lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden?
Of ken je een gezin dat de hulp van de VoorleesExpress goed kan gebruiken?

Stuur dan een e-mail naar Femke Reijnen, projectleider: freijnen@debibliotheek.org

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief