WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Dillewijn: Temporary Residents
Ankeveen, do 17 december 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Voor theater De Dillewijn in Ankeveen staat een kerststal uit Corten A plaatstaal vervarrdigd door Joost Zwagerman uit Nederhorst den Berg.

persbericht

Unieke Kerststal van staal-kunstenaar Joost Zwagerman
bij Theater De Dillewijn in Ankeveen

Graag nodigen wij u uit voor de bezichtiging van een uniek kunstwerk. Joost Zwagerman uit Nederhorst Den Berg ontwierp en bouwde een unieke kerststal en heeft deze tentoongesteld op het voorterrein van een al even uniek theater, Theater De Dillewijn in Ankeveen.

Het werk, met de titel “Temporary Residents”, is één-dimensionaal, 7.30 meter lang en opgebouwd uit CorTen A plaatstaal.
Het mooiste is om het kunstwerk bij schemer of in de avond te bekijken wanneer de uitlichting een extra dimensie toevoegt aan het werk.


Temporary Residents (Foto: Ruud Franken)

Het materiaal: Deze stal is gemaakt van CorTen A plaatstaal, met een walshuid. De metamorfose van blauwstaal naar roestbruin heb ik versneld door gebruik te maken van een zoutoplossing. Naast dat dit het proces versnelt, is de roestvorming erg grof en wisselend en leeft optimaal.

Joost over zijn kunstwerk:

De kerststal op zich is echt een beleving uit mijn jeugd: als na Sinterklaas bij ons thuis de kerststal van zolder kwam dan begon de echte kerstsfeer. Voor mijn twee broers en mijzelf was de stal 'heilig'. Alles sloopten we in die periode maar van de stal bleef je af! De stal luidde een warme tijd in waar je elk moment van het jaar naar terug kon verlangen en die ook nooit tegenviel!
Dus het maken van de stal was ook een beetje het terughalen van een prettig gevoel!
Nog steeds beleef ik de decembermaand en zeker de kerstperiode – ondanks de drukte in het werk en met alle feesten - als een innerlijk rustpunt en dat komt naar mijn mening ook uit deze redelijk statisch abstracte kerststal met silhouetten naar voren.
De titel 'Temporary Residents' is een beetje een knipoog naar onze matige sociale insteek met betrekking tot de asielzoekers.

Joost over zichzelf:

In 1996 ben ik als meubelmaker gestart in een oude paardenstal, misschien heb ik sowieso wel wat met stallen. Een van mijn opa's was boer, een broer is boer en ik ben pro-agrarisch, vooral door de relaxte houding van veel boeren. Vanwege mijn werk als moderne smid (veel lassen) mét ouderwets olengestookte smidse en een enorme werkplaats, heb ik makkelijk toegang tot groot materiaal en materieel, dus het maken van grote beelden heeft mijn voorkeur. Het spreekt aan door de afmeting.
Andere beelden van mij staan o.m. in de Theetuin in Weesp en in de Zanderij in 's-Graveland.

Contactinformatie over de kunstenaar:

Joost heeft zijn werkplaats aan de Middenweg 89, Horstermeerpolder, Nederhorst den Berg.
Website: www.beeldenvanstaal.nl en www@fe-plus.nl. Telefoon: 0653256576

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief