WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Putter treurt over De Dobber
Kortenhoef, do 17 december 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Putter ziet met treurnis dat dorpshuis De Dobber in Kortenhoef langzamerhand volledig uit zicht van de politiek verdwijnt. Hij vreest sloop als de voortekenen niet bedriegen.

Putter

Het noodlot dat ons dorpshuis “De Dobber” zal treffen is natuurlijk een grof en niet te begrijpen schandaal. Overgeleverd aan de tand des tijds en aan Albert Heijn staat het daar, onbruikbaar geworden voor wat eens de bedoeling was, een cultureel activiteitencentrum aanvankelijk voor Kortenhoef en ’s-Graveland en later voor (een helaas ongeinteresseerd en besluiteloos) Wijdemeren.

Ik herinner mij het begin. Talloze acties om het geld bij elkaar te krijgen. Enthousiaste dorpsgenoten van alle rangen en standen. Een meewerkend gemeentebestuur, dat het grote belang van zo’n dorpshuis inzag, vooral voor de amateuristische kunstbeoefening in eigen dorp. En een beroep op iedereen die een steentje kon bijdragen. Het lukte, de Dobber – naam gekozen uit een prijsvraag – kwam er, en iedereen was juichend en gelukkig. Die eerste jaren gebeurde er van alles. DSO, carnaval, sinterklaas, de muziekverenigingen, nieuwjaarsrecepties, en ook radioprogramma’s en Henk van der Meyden met zijn televisie talkshow. Hans Ververs, Wiep van Dalen, Henk Cornelissen, Piet Raven, hun namen zijn onverbrekelijk aan die eerste periode verbonden. En dat bewijst tevens hoe sterk de lokale politiek, vooral Dorpsbelangen bij de Dobber betrokken was.

Jaren later werd de Meethof opgeleukt en De Dobber moest veel, maar niet alles inleveren. Vanaf toen is het steeds slechter gegaan. Maar niettemin bleef het gebouw behouden. En de interesse van het gemeentebestuur hield geen stand en daalde tot het nulpunt. Steeds maar weer zeurden raadsleden over het schamele bedrag dat de Dobber jaarlijks aan subsidie ontving.

Toegegeven: het beheer is niet altijd zorgvuldig geweest, maar wethouders van de laatste jaren die zo’n prachtige locatie verkwanselen, zonder dat de gemeenteraad ook maar een kik geeft, die hebben met elkaar uiteindelijk de Dobber de das omgedaan.

Ik vind het onbegrijpelijk dat Dorpsbelangen niet aan de bel trekt. Er bestaat een contract, dat bij het verlies van de Dobber voor een alternatief moet worden gezorgd. Daar hoor ik niemand meer over. Behalve dan een wethouder die beweert met afspraken uit het verleden niets te maken te hebben.
De Dobber valt ten prooi aan de commercie. Hij zal, als de voortekenen niet bedriegen, worden afgebroken. Tot zolang zwaait een supermarkt de scepter. Er verscheen een “Spot”in Nederhorst den Berg en De Dillewijn in Ankeveen, maar de Dobber, verdwijnt geruisloos uit het zicht.

Waar blijft Dorpsbelangen? Waar blijft het CDA, de held van de kleine kernen?
Is het nog niet te laat?

Putter

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Putter
foto
---
auteur
Putter
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief