WIJDEMEERSE WEBKRANT
Spookbrief Kasteel Hilversum
Wijdemeren, vr 17 april 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Er kwam een Tweet van ZZP langs, waarin een brief van Hilversum aan GS werd getoond. In die brief gaf Hilversum het standpunt over bestuurlijke samenwerking en/of fusie.

Update 17-4-2015, 21-20: De brief met de connotaties van ZZP wordt op IOS (iPhone, iPad) zonder de connotaties vertoond. Dat is een fout in IOS. Op een PC of een Mac lijkt het wel goed te gaan.

De brief leek gezonden aan het college van GS met afschrift aan alle andere acht gemeenten van de Regio. Omdat die brief wel heel erg de Goednieuws Etalage van het Hilversumse college is (zoals "de beheerste overgang in de zorg" van Stas Van Rijn) probeerden wij het origineel te achterhalen.
Dat leek simpel, want wij waren gisteravond in het Hilversumse raadhuis waar ook Alette Zandbergen (ZZP), Theo Reijn (wethouder CDA) en Martin Vuijk (raadslid VVD) waren. Alette wist niet meer precies waar haar exemplaar van de brief vandaan kwam. "Hij is geloof ik vorige week uitgedeeld aan de pers...?" Theo Reijn kende de inhoud van de brief. Martin Vuijk spraken wij niet vanwege de drukte.

Thuisgekomen leek het een fluitje van een cent om met een beetje Googelen een pdf of een .docx van het origineel van die brief te vinden. Niet dus. Geen spoor te bekennen. Ook niet bij de ingekomen stukken van Wijdemeren. Dus maar een mailtje naar de altijd behulpzame afdeling communicatie en de eveneens fijn meewerkende raadsgriffier met de vraag of de WWK die brief kon krijgen. Wat bleek? De griffier informeerde zelfs bij de postkamer, maar de brief was nog niet gearriveerd op de Rading 1 in Wijdemeren!

Al zoekend kwamen we wel twee uitgebreide artikelen tegen op hilversumsnieuws.nl en dichtbij.nl, die duidelijk uit de brief putten. Het zag er dus naar uit dat de brief inderdaad aan de lokale Hilversumse pers was uitgedeeld.

Maar waar was het origineel? Zoeken met Google leverde niets op. Zoeken op hilversum.nl, noordholland.nl en blaricum.nl (lekkere kleine site) leverde ook niets op. Tijd voor een WOB verzoek aan het college van Hilversum wellicht? (Daarover later meer.)

Nu wij alle scherven bij elkaar hebben geveegd is het ons duidelijk. Het Hilversumse college heeft een conceptbrief, die nog niet door de raad is goedgekeurd en nog niet verzonden is (ook niet aan Wijdemeren) uitgedeeld aan de lokale Hilversumse pers, want Wijdemeren en al die andere kleine prutdorpjes als Weesp en zo, hebben er nog niks mee te maken. Toch?.
De kasteelheer van het grote gele Hilversumse Kasteel zag zich in gedachten al bovenop de Hilversumse toren staan samen met CdK Johan Remkes en verklaarde in de Gooi en Eemlander van eergisteren: "Dan kan hij daar even roken en het gebied overzien waarover Hilversum ooit de scepter zal zwaaien." Bij zo'n uitspraak smelt de eventuele fusiebereidheid in Wijdemeren als sneeuw voor de zon vrezen wij.

En dus publiceren wij de brief maar inclusief alle op- en aanmerkingen die ZZP erop aanbracht, want iets anders is er niet. Mochten wij ooit een schoon exemplaar voor ons archief tegen komen, dan laten wij u dat weten.

Dossier Bestuur Gooi en Vecht

Hieronder staat het ingezonden stuk van ZZP en de link naar de brief van het college van Hilversum.

ingezonden bericht

Komt de ware aard van Hilversum bovendrijven?

Hilversum kreeg gisteren bezoek van de Commissaris van de Koning de heer Remkes. Burgemeester en wethouders van Hilversum hebben zich daarop goed voorbereid. Zij hebben een brief aan de pers uitgereikt die er niet om liegt.

Ook aan de regiogemeenten is die brief toegezonden. O ja, commissieleden en raadsleden in Hilversum mogen er ook nog iets van vinden. Maar dat is pas op 21 mei respectievelijk 3 juni 2015. De brief ligt al op straat en gaat een eigen leven leiden …….

De intenties van onze buren worden steeds duidelijker en baren ons zorgen. Opslokking van welke gemeente dan ook lijkt het doel van B&W van Hilversum te zijn. Hilversum is overal voor in, mits het maar leidt tot één enorme gemeente, misschien wel Gooistad genoemd. Wijdemeren willen ze graag inlijven maar wel onder de voorwaarde dat een stap naar nog veel groter wordt gezet. En Weesp? Ach Weesp zoekt het maar uit, die mag ook best uit de regio Gooi en Vechtstreek vallen, als men in Weesp niet gediend is van de Hilversumse toon.

Men suggereert zelfs dat op ‘veel terreinen de samenwerking met Wijdemeren intensief is’! De gemeenteraad van Wijdemeren weet daar weinig van, of is er een verborgen agenda? Ons bestuur heeft immers gezegd dat we niets doen voordat de bestuurskrachtmeting medio 2016 een feit is. Dat is de boodschap die onze burgemeester Smit steeds heeft uitgedragen op de dorpsavonden waar de bevolking massaal aanwezig was! De bevolking wordt toch niet voor de gek gehouden?

En Hilversum zelf? Nee, die zien geen nut in een eigen bestuurskrachtmeting. Zij willen niet weten waarin ze goed of slecht zijn. Daar is maar één doel: groter groeien met wie dan ook.
Het citaat van Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum in de Gooi-&Eemlander van 15 april j.l. is illustratief. Vanaf de raadhuistoren klinkt : “vanaf hier kan de heer Remkes het gebied overzien waarover Hilversum ooit de scepter zal zwaaien …”.
Het zullen je buren maar zijn …..

Alette Zandbergen
Gert Zagt
Fractie Zagt-Zandbergen

Bijlage: de geannoteerde concept brief van Hilversum aan GS

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK/ZZP
foto
---
auteur
RJ/ZZP
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief