WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Projecten Bibliotheek
Wijdemeren, ma 8 september 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vier persberichten van de Bibliotheek. Voorlezen, laaggeletterdheid, mental fitness voor mantelzorgers en huiswerkbegeleiding. Voor elk wat wils.

persbericht

Nuttige en waardevolle training voor deelnemers regionaal VoorleesKrachten project

Veertig VoorleesKrachten volgden dinsdag 26 augustus een voorleestraining, georganiseerd in de bibliotheek Naarden-Bussum. Zij hadden gereageerd op de oproep van de Gooise bibliotheken om als vrijwilliger te gaan voorlezen in woonzorghuizen. In totaal hebben zich tot nu toe zestig goed gemotiveerde en capabele vrijwilligers opgegeven voor het VoorleesKrachten project. Daarom komt er op vrijdag 24 oktober nog training voor een nieuwe groep vrijwilligers in De Bibliotheek in Weesp.

De training startte met een grondige uiteenzetting over de kracht van interactief voorlezen en tips voor het selecteren van verhalen en gedichten uit de bibliotheekcollecties. Daarnaast was er aandacht voor het creëren van de juiste voorwaarden. Na de theorie werd een voorleesvoorstelling gegeven die heel goed in de smaak viel bij het VoorleesKrachten team. Activiteitenbegeleidster Marlies Groen van woonzorghuis Naarderheem uit Naarden vertelde over de doelgroep ouderen waarna in groepjes werd getraind onder begeleiding van onder andere VoorleesKracht en (dorps)dichter Gerard Beentjes van de Literaire werkplaats uit Eemnes. De training werd als ‘nuttig en waardevol’ ervaren.

De vrijwilligers ontvangen allemaal een bibliotheekpas en worden door de seniorenspecialisten van de 3 bibliothekenorganisaties ingedeeld bij woonzorghuizen en instellingen met dagbesteding voor ouderen in de regio. Het project VoorleesKrachten is een initiatief van de Stichting Thuis in Dementie en wordt vorm gegeven in samenwerking met Versa Welzijn en de bibliotheken Huizen-Laren-Blaricum, Naarden-Bussum en De Bibliotheek (Eemnes, Muiden, Weesp, Wijdemeren). Door de samenwerking komen (kwetsbare) ouderen weer in aanraking met boeken, poëzie, lezen en literatuur, aansluitend bij hun wensen en mogelijkheden.

enieten van woorden en taal, luisteren naar een stem, geeft ouderen een prikkel om met elkaar te praten en verhalen te vertellen. De VoorleesKrachten folder is breed verspreid via onder andere groepspraktijken, gemeentehuizen, wijkcentra en de bibliotheken. Deze folder is ook te lezen via de websites van de betrokken bibliotheken en Versa Welzijn. Belangstellenden voor het team VoorleesKrachten kunnen contact opnemen met de Gooise Bibliotheken.


Gooise bibliotheken strijden tegen laaggeletterdheid

De regio Gooi en Vecht heeft ruim 17.000 laaggeletterden. Gooise bibliotheken bundelen hun krachten om dit terug te dringen.

De vier Gooise bibliotheekorganisaties, die al langer samenwerken, willen het probleem van laaggeletterdheid gezamenlijk aanpakken. Het is iets waar mensen zich onnodig voor schamen. Terwijl er tegenwoordig veel mogelijk is om lees- en schrijfproblemen te verbeteren. De bibliotheken willen deze mensen beter bereiken. Daarom komen wij met een gezamenlijk plan om de gemeenten te benaderen.

Krachten bundelen en zo mensen beter bereiken

Laaggeletterdheid is moeilijk door één organisatie op te lossen. Door de krachten te bundelen van verschillende private, publieke en maatschappelijke organisaties kan dit probleem succesvol aangepakt worden. Wij willen mensen beter bereiken en informeren over de mogelijkheden. Daarnaast meer inzetten op het aanbieden van volwasseneducatie. Wij hopen dat we hiermee een weg inslaan naar minder laaggeletterdheid in het Gooi. Dit is winst voor het individu, voor organisaties én de maatschappij.

Bibliotheek is laagdrempelig en neutraal

Bibliotheken vormen de verbindende schakel tussen de lokale organisaties. Zo kunnen we gezamenlijk meer laaggeletterden, inburgeraars en digibeten bereiken. Verder bieden bibliotheken een neutrale en taalrijke omgeving waar leermiddelen al aanwezig zijn. Bibliotheken zijn laagdrempelig, betrouwbaar en hebben kennis van zaken.

Gezamenlijk een plan van aanpak presenteren

Dit najaar presenteren wij een gezamenlijk plan aan de gemeenten met als doel in het nieuwe jaar te starten met de uitvoering. Gemeenten spelen een cruciale rol bij het verminderen van laaggeletterdheid en het digitaal vaardig maken van burgers.
Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven willen we aanspreken en stimuleren vanuit verschillende kanten, bijvoorbeeld via werk, de gemeente, welzijnsorganisaties, etc.

Gooise Bibliotheken

De Gooise Bibliotheken werken al langer samen aan diverse projecten. De Gooise Bibliotheken bestaan uit: Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum, Bibliotheek Naarden-Bussum, Bibliotheek Hilversum en De Bibliotheek, met vestigingen in de gemeenten Eemnes, Muiden, Weesp en Wijdemeren.

Aandacht voor laaggeletterdheid bij bibliotheken

De vier bibliotheekorganisaties zijn onderling al langer actief bezig met dit onderwerp. Bijvoorbeeld door op de pc’s in de vestigingen oefenprogramma’s aan te bieden gericht op mensen die laaggeletterd zijn.


Themaochtend over Mental Fitness en Ondersteuning
voor mantelzorgers door Indigo Centraal

Woensdag 17 september van 10.00-12.00 uur in De Bibliotheek, vestiging Loosdrecht:

Programma: 10.00 – 12.00 uur

  • 10.00- 11.00 u Uitleg over het belang van “op tijd erbij zijn” bij mentale klachten, door Marjolijn Walraven en Henk de Niet
  • 11.00 -12.00 u Mogelijkheid een van de twee korte workshops te volgen

Workshop 1: ‘Mental Fitness – Sportschool voor de Geest’
Workshop 2: Ondersteuning voor mantelzorgers

Toelichting workshop 1 ‘Mental fitness’

Mentale fitheid is de fitheid van de geest. Als je aan fitheid denkt, denk je al snel aan je lijf. Maar vaak wordt de verzorging van je geest vergeten, terwijl dat net zo belangrijk is. Als je mentaal fit bent, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress of allerlei andere psychische klachten en kun je problemen beter de baas. Marjolijn Walraven, preventiewerker bij Indigo Centraal, gaat u vertellen waarom het werkt. Zij licht de oefeningen toe, die de mentale fitheid versterken. Deze zijn gebaseerd op uitgangspunten uit de positieve psychologie, cognitieve gedragstherapie en mindfulness.

Toelichting workshop 2  Ondersteuning voor mantelzorgers

Wanneer mensen in hun directe omgeving geconfronteerd worden met een ernstige psychiatrische ziekte van een familielid of naastbetrokkene, gaat in eerste instantie de zorg uit naar de patiënt. De mantelzorger is veelal onbekend met de ziekte evenals de mensen in zijn/haar omgeving . Dit kan ertoe leiden dat de mantelzorger zich onbegrepen voelt. Henk de Niet, preventiewerker bij Indigo Centraal legt uit welke speciaal voor familieleden bij Indigo Centraal preventie trainingen ontwikkeld zijn, waarin mantelzorgers worden getraind, in het omgaan met schizofrenie, borderline, depressie en/of dementie.

Voor wie?

Voor mantelzorgers en voor iedereen die het interessant vindt meer te weten over mentale fitheid of denkt dat zijn of haar mentale conditie wel wat verbetering kan gebruiken.

Voor Loosdrecht zijn wij nog op zoek naar ambassadeurs die willen meedenken en helpen met de thema’s en de uitvoering van de inloopochtenden. Deze ochtenden zijn op de 1e en 3e woensdag van de maand.

Hebt u interesse, laat het ons weten via wijdemeren@debibliotheek.org of telefonisch via 035- 582 54 88.

Wilt u ook blije, trotse kinderen?

In september start De Bibliotheek weer met huiswerkbegeleiding dicht bij huis.

In de vestigingen in Eemnes, Loosdrecht en Muiden kunnen leerlingen 3 dagen per week begeleidt worden met hun huiswerk.

  • In Eemnes op maandag, woensdag en vrijdag
  • In Loosdrecht op dinsdag, donderdag en vrijdag
  • In Muiden op maandag, dinsdag en woensdag

De kosten voor huiswerkbegeleiding zijn voor het nieuwe schooljaar verlaagd:
€ 27,50 per middag voor 1 of 2  keer per week.
€ 20,00 per middag voor 3 keer per week.

Dit is het tweede schooljaar dat De Bibliotheek huiswerkbegeleiding organiseert en aanbiedt.
Huiswerkbegeleiding dichtbij in plaatsen waar geen middelbaar onderwijs is.

Leerlingen kunnen eerst de (fiets)tocht naar “bijna thuis” ondernemen en dan in een vertrouwde omgeving huiswerk maken onder begeleiding van een professional. Als het huiswerk af is, is het nog maar een klein stukje naar huis.
Vooral fijn als het straks in de winter weer vroeg donker is!

Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met de betreffende vestiging.

Kijk voor contactgegevens op www.debibliotheek.org of stuur een mailtje naar het algemene mailadres: debibliotheek@debibliotheek.org

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persberichten
foto
persberichten
auteur
persberichten
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief