WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wijdemeers Onderhandelen
Wijdemeren, do 27 maart 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster sloeg de openbare formatiebesprekingen gade en kwam van een koude kermis thuis. Volgens hem 'een dun schaamlapje voor de democratie'.

ingezonden bericht

Onderhandelen op z'n Wijdemeers

Het was bedoeld als een experiment, het openbare debat tussen de onderhandelaars bij de coalitievorming. Vijf kwartier lang spraken twee mensen van elk van de vijf partijen over twee stellingen. Het experiment moet als mislukt beschouwd worden.


Gespreksleider is de heer Hans Démoed, CDA-fractievoorzitter Provinciale Staten Zuid-Holland.

Voor het eerst in de geschiedenis van Wijdemeren werden besprekingen over de vorming van een coalitie in het openbaar gevoerd nadat er al veel eerder onderhandelingen in beslotenheid hadden plaatsgevonden, waaronder ‘bilateraaltjes'. Het CDA als grootste partij had twee stellingen voorgelegd, één over de samenwerking in de regio (“Moet het zwaartepunt daarbij liggen in Utrecht West of in Gooi en Vechtstreek?”), en één over de snelheid op de doorgaande routes in de gemeente (“Is daarbij het uitgangspunt 50km/uur en op enkele plaatsen 30km/uur of is het uitgangspunt 30km/uur en op enkele plaatsen 50km/uur?”). Het genânte van de discussie zat ‘m enerzijds in het optreden van Gert Zagt (DB) die negatief en agressief uit de hoek kwam, en anderzijds in het feit dat we de argumenten van de partijen allemaal al vaker gehoord hadden. Alleen Stan Poels (PvdA/GL) was bereid er een beetje een feestje van te maken, maar hij kreeg de voetjes niet van de vloer.

Wisten de onderhandelaars en de mensen op de publieke tribune aan het eind van het debat meer dan ze daarvoor wisten? Nee. Deden de partijen wat water bij de wijn van hun verkiezingsprogramma? Nee, met uitzondering van VVD’er Tim Emmelot, maar die gaf zelf aan zijn programma niet uit het hoofd te kennen. Misschien vergiste hij zich dus gewoon. Was het een kwestie van een beetje geven en nemen, zoals te doen gebruikelijk bij onderhandelingen? Nee. Is men dichter tot elkaar gekomen? Nee. Werd er überhaupt enig resultaat geboekt? Nee. Kortom, het was drie keer niks. We kunnen alleen maar hopen dat de onderhandelingen vanaf nu plaats vinden waar ze horen: in achterkamertjes. Dit vertoon van zogenaamde openheid is niet meer dan een dun schaamlapje voor de democratie.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
Cor Koster
auteur
Cor Koster
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief