WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
De Glazen Bol van Cor
Nederhorst den Berg, vr 21 maart 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster kijkt in zijn glazen bol en voorspelt het verloop van de coalitiebesprekingen en de samenstelling van het college.


Wat wordt het? Wim Reijmerink legt het de anderen uit.

ingezonden bericht

Wordt het nu allemaal beter?

De coalitieonderhandelingen zijn ongetwijfeld in volle gang. Dat ze zullen leiden tot een nieuw college is wel duidelijk. Ook dat DorpsBelangen daar geen deel van uit zal maken. Toch heeft DB het de laatste vier jaar heel niet gek gedaan, ondanks een paar ongelukkige akkefietjes in met name het laatste jaar. Desalniettemin, het CDA heeft zich dermate afgezet tegen DB en DB heeft zo’n harde klap van kiezers gehad dat die partij nu veroordeeld is tot de oppositie.

Als grootste partij zal het CDA het voortouw genomen hebben bij de onderhandelingen. Met 7 zetels heeft men nog minstens 3 andere zetels nodig om een meerderheid te vormen. Maar 10 zetels is erg krap. Je zit dan voortdurend op het puntje van je stoel, en als er iemand van de coalitie een paar maanden ziek wordt, dan heb je al die tijd geen meerderheid. Riskant. Men zal er daarom een derde partij bij moeten nemen.

De keuze zal mede bepaald worden door de houding van de partijen ten opzichte van een aantal heikele zaken. Dat zullen niet zozeer de bloembakken zijn. Iedereen wil er vanaf. Er zullen wat andere verkeersremmende maatregelen voor terug moeten komen, maar daar zal men het gauw over eens zijn. Daar ligt het probleem niet.

Vechtgemeenten

Een veel groter struikelblok is de samenwerking met Weesp en Stichtse Vecht. Het CDA was altijd tegen en wil de blik op het Hilversumse richten. Dat geldt ook voor PvdA/GL. Ze hebben daar ook goede redenen voor. D66 en de VVD daarentegen houden het op de Vechtgemeenten, dus men zal óm moeten als men mee wil doen. Dat zal makkelijk zijn voor D66, want kopman Joost Boermans is er nooit in geslaagd duidelijk te maken wat de voordelen van de WWS-combo zijn. De VVD wel: goed voor de watersport en zo, en voor toeristische ondernemers. En omdat hun lijsttrekker een haven exploiteert, zal hij dat argument belangrijk blijven vinden. Hoe dan ook, het is aan te nemen dat de afkorting WWS spoedig alleen een historische term zal zijn.

En dan de revindicatie, het terugvorderen van gemeentegrond die door burgers in gebruik genomen is. CDA en VVD hebben daar veel stennis over geschopt, maar ook zij zullen in zee moeten met een extern bureau. Je kunt immers de zaak niet 6 jaar laten duren, en een generaal pardon zit er niet in. Wel zal men een ander bureau nemen of op z’n minst de voorwaarden veranderen, want die waren nogal pervers.

Poppetjes

Voor de rest zal het bij de onderhandeling gaan over de poppetjes, want grote programmatische verschilpunten zijn er niet. Het CDA zal 2 wethouders willen leveren (ik schat 1,6 fte voor Theo Reijn en Betske van Henten samen) en dat is begrijpelijk want het CDA is groter dan elke combinatie van twee uit het rijtje VVD, D66 en PvdA/GL. Dat laat nog 1,4 wethouder voor de andere twee partijen.

Ik ben benieuwd welke twee van de drie het uiteindelijk zullen worden (al is er maar één ‘verstandige’ uitkomst). En wordt het dan allemaal beter in Wijdemeren? Ach, als de aanvankelijk euforie weggeëbd is, dan wordt het weer ‘business as usual’. Dan loopt men weer op tegen een log ambtenarenapparaat, stugge regels, het eeuwige tekort aan geld en vooral, als men niet oppast, de dodelijke arrogantie van de macht.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

P.S. Mocht iemand niet weten wat de ‘verstandige’ combinatie is, klik dan hier.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
Douwe van Essen
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief