WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Zorgen bij de Brandweer
Wijdemeren, di 27 mei 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De vrijwilligers van de Brandweer zijn zeer bezorgd over de inzet van vrijwilligers en voertuigen zoals die door de leiding gekozen is. Aldus de website van de vakvereniging.

Op de website van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) staat een zeer kritisch artikel over de primaire inzet van een klein voertuig met twee manschappen (een SIV, ook wel TS2 genoemd), zoals gekozen door de leiding, tegenover de directe inzet van een grote brandweerauto (in het jargon TS4 of TS6). In de pers staan al geruime tijd artikelen over onrust binnen de brandweerorganisatie.

Er staat in het betreffende artikel:


Een SIV of een TS6 in de eerste vijf minuten?

Het brandweervak kent van origine veel risico’s. Die risico’s willen we niet nog meer laten toenemen met de inzet van sterk afwijkende voertuigbezettingen bij maatgevende incidenten zoals woningbranden. Te veronderstellen dat de primaire inzet van een uitgekleed brandweervoertuig in de vorm van een bestelbus met 2 manschappen kan voorzien in de maatschappelijke behoefte aan adequate brandweerzorg bij maatgevende incidenten zoals woningbranden, noemen wij een vorm van volksverlakkerij.

Nieuwe standaard?

Laten we vooraf duidelijk zijn: De VBV is niet tegen de inzet van afwijkende voertuigbezettingen. Immers; iedereen weet dat er in bepaalde specifieke gevallen uitzonderingen kunnen worden gemaakt, mits dat met andere maatregelen (bijv. tweezijdig uitrukken) kan worden gecompenseerd. Daarnaast kunnen veel klussen moeiteloos met een kleinere bezetting worden afgehandeld, hoewel dit meestal pas achteraf kan worden gesteld. 

Echter: De VBV verzet zich tegen ontwikkelingen die uitzonderingsbepalingen introduceren als een nieuwe standaard zonder dat daar een degelijke risicoanalyse en een landelijk geverifieerde opleiding tegenover staat. In verschillende regio’s zien wij een ongewenste aantasting van de primaire slagkracht van de brandweer. Er is daarbij absoluut geen sprake meer van een gelijkwaardig niveau van brandweerzorg. Bovendien komt de veiligheid van het brandweerpersoneel ernstig in het geding. Samengevat: De verantwoordelijkheid voor een adequate brandweerzorg wordt verzaakt, aldus de VBV. 

Casus Gooi en Vechtstreek

Een actuele casus met een landelijke uitstraling hebben wij onlangs in de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek geanalyseerd en beoordeeld. Meer specifiek: Het als ‘onafhankelijk en wetenschappelijk’ gepresenteerde onderzoeksrapport ‘Variabele voertuigbezetting en de eerste vijf minuten”. Daarbij hebben we geconstateerd dat in de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek aan geen van de drie wettelijke voorwaarden is voldaan, voorafgaand aan de inzet van variabele voertuigbezetting, terwijl Minister Opstelten daarover positief is gestemd, aldus de regio. De details van deze casus en onze beoordeling kunt u lezen in de brief die wij hebben verzonden  aan het Algemeen Bestuur van de regio (lees deze hier). De bijlagen treft u in een separaat nieuwsbericht.

 

bron
site VBV
foto
---
auteur
site VBV/RJ
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief