WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Hoe oud wordt een Berger?
Wijdemeren, di 20 mei 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster ging na hoe lang je in Wijdemeren, gemiddeld gezien, nog te leven hebt na je vijfenzestigste verjaardag.

ingezonden bericht

Oud (4)

Cor Koster uit Nederhorst den Berg schrijft over oude mensen en dingen die voorbijgaan. Deze keer over levensverwachting.

Het is een bekend verschijnsel: als je zwanger bent, zie je overal dikke buiken. Allemaal vrouwen die óók in verwachting zijn. Nu ik oud ben, zie ik overal grijze hoofden.

Dat klopt ook wel want er zijn veel ouderen. In totaal 21,7% van alle inwoners in Wijdemeren is 65 jaar of ouder volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is één op de vijf inwoners. Het lijken er veel méér te zijn. Als je overdag een wandelingetje maakt, zie je alleen maar oude mensen. Begrijpelijk. Veel van de jongeren zijn overdag op hun werk, en de echte jonkies zitten op school.

Als je 65 wordt

Het CBS heeft nog meer cijfers. Ze kunnen je precies vertellen hoeveel jaren je nog hebt als je 65 wordt. Zelfs per gemeente. Als je in Wijdemeren woont, heb je als man nog 17,7 jaar voor de boeg en als vrouw 21,1 jaar.

Ik vertelde dat aan een goeie vriend, een bejaarde maar nog heel vieve man uit Loosdrecht, en ik zag hem even schuin omhoog kijken. Dat doen mensen als ze iets aan het uitrekenen zijn. Althans degenen die vroeger op school nog hebben leren hoofdrekenen, vóór de tijd van de zakjapannertjes en de mobieltjes. Even later zei hij langzaam: “dus statistisch gezien ... heb ik nog tot eind van de week”. Kort daarop ging hij naar huis. Zijn tred, normaal gesproken altijd ferm, was duidelijk trager geworden. En misschien was het mijn verbeelding, maar zijn rug leek een ietsje ronder.

Gemiddelde

Zo’n getal is natuurlijk een gemiddelde. Er zijn forse afwijkingen, zowel naar boven als naar beneden. De levensverwachting in Wijdemeren is op hetzelfde niveau als in de rest van Gooi en Vechtstreek. Er zijn echter opvallende verschillen in Nederland. Neem nou Zeevang, de plaats waar onze burgemeester Martijn Smit zijn eerste standplaats had. Zeevang ligt vlakbij Edam en Volendam. Als je daar 65 wordt, heb je als man nog 19,4 jaar tegoed, bijna twee jaar meer dan in Wijdemeren. Misschien dus niet zo’n slim idee van de burgemeester om hier te komen wonen en werken.

Dat van die ouwe vriend zit me toch niet helemaal lekker. Ik ga volgende week maar even naar hem toe om te informeren hoe het met hem gaat. Gewoon, om te kijken of hij nog leeft. Met een bosje bloemen natuurlijk. Ik denk erover om aronskelken mee te nemen, dan zit ik in elk geval goed. Statistisch gezien.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
Cor Koster
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief