WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Afscheid twee Wethouders
Wijdemeren, do 15 mei 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vanmiddag namen de ex-wethouders van Dorpsbelangen met een receptie afscheid van die functie en hun plaats in het college van Wijdemeren.

Gert Zagt en Jaap van Waveren kwamen na de verkiezingen niet terug in het college van B&W van Wijdemeren. Gert Zagt keerde terug als fractievoorzitter van DB, Jaap van Waveren kwam net twee stemmen tekort om weer een plek op een zetel in de raad te bemachtigen. De beide ex-wethouders namen vanmiddag afscheid van het personeel, de mede-politici en de vele contacten in en om Wijdemeren tijdens een drukbezochte receptie. Eduard van der Biezen trad op als ceremoniemeester.

Martijn Smit

De eerste die het woord kreeg was burgemeester Martijn Smit. Die herinnerde zich de eerste ontmoeting met Gert Zagt. Smit was kersvers benoemd in Wijdemeren, de verkiezingen waren geweest die DB een megaoverwinning opleverde. Lijsttrekker Gert Zagt bereidde zich gedurende zes weken zo grondig voor, dat de nieuwe burgemeester zes weken niets van hem zag of hoorde. Tot die klaar was met de formatie en met een loodgieterstas vol dossiers, documenten en papieren binnen kwam voor het eerste gesprek. Tot verbazing van Martijn Smit noteerde Zagt alles wat er gezegd werd en dat bleef hij vier jaar lang doen. Een bestuurder met gezag, zo kenschetste burgemeester Smit Gert Zagt. Enerzijds onwrikbaar en streng, maar tegelijkertijd toegankelijk en emotioneel. Onder zijn leiding kwam Wijdemeren er financiëel weer bovenop. en kreeg de samenwerking met SWW
Smit vond het jammer dat Gert Zagt vlak na de verkiezingen door ernstige ziekte geveld werd, waardoor hij niets kon doen aan de overdracht. "Wrang, jammer... We zijn blij dat je er nu bent!"

De reputatie van Nieuwssterjournalist en DBL fractievoorzitter Jaap van Waveren was hem vooruit gesneld. "Kritisch, scherp en gevreesd", zo omschreef burgemeester Smit hem uit die tijd. "Van Jaap vind je iets. Zijn voorliefde voor lastige dossiers hangt samen met zijn karakter (Horstermeer, Dorpscentrum Ldr, Vaartwegen, revindicatie. red. WWK) denkt Smit. Jaap is niet voor pappen en nathouden. Hij is een stevige, zeer stevige teamspeler met een ongezouten mening met een kompas dat direct uit zijn hart komt. Als hij na een zeer stevige discussie in het college niet de meerderheid achter zich kreeg, nam hij zijn verlies en ging over tot de orde van de dag, waarna hij het collegebesluit loyaal uitvoerde. Jaap was een markant wethouder, een eigenzinnig bestuurder. Soms onhandig en een beetje bot, niet mee bewegend."

Jan Visser

Gemeentesecretaris Jan Visser verhaalde over een anekdote over een conflict over het al dan niet publiceren van een persbericht. Die discussie liep zo hoog op dat Visser, toen die het pand verliet, achtervolgd werd door een Range Rover. In Hilversum bleek dat in die auto Jaap van Waveren zat, die op straat de discussie voortzette. Visser had kritiek op de pers. Die moet volgens hem voorzichtiger omgaan met bestuurders.

Jaap van Waveren

Jaap van Waveren vindt dat er veel vooroordelen in de pers zijn over politiek. Daar komen nu Twitter en Facebook nog bij. Zelf ondervond hij het hemelsbrede verschil tussen oppositie voeren en wethouder zijn. In de oppositie kan je alles vinden en zeggen, in het college ben je gebonden aan collegiaal bestuur, waardoor je soms tegen iets bent waar je in de andere rol voor was. En dat begrijpt de burger niet. In de WWK werd hij in een ingezonden brief als volgt omschreven: "Maar Jaap van Waveren (DB), toch zelden geroemd om zijn subtiele aanpak en verfijnde politieke antenne, kreeg ‘de bloembakken’ in zijn portefeuille, evenals het ‘landjepik dossier’. Amper aangesteld of hij lag al op ramkoers." Jaap van Waveren is trots op deze kwalificatie. Over burgemeester Smit zei Van Waveren: "Martijn Smit is een mannetje hoor. Hij behoedde mij soms voor missstappen."

Gert Zagt

Gert Zagt sloot de rij sprekers af met een gedegen voorbereide toespraak waarin hij met zijn inburgering in de gemeentepolitiek begon. Volgens zijn overtuiging dacht hij dat het gezag gegeven was aan mensen die het allemaal veel beter konden en wisten dan hij. Hij kwam er snel achter dat dat tegenviel. Hij verklaarde dat hij trots is op het feit dat er in de vorige raadsperiode geen coalitieoverleg heeft plaatsgevonden en dat DB zijn machtspositie niet misbruikt heeft. Zagt had grote waardering voor het hele ambtelijk apparaat en noemde iedere afdeling en vrijwel iedere ambtenaar bij naam om hem of haar te bedanken. Ook bedankte hij zijn medecollegeleden voor de afgelopen periode. De verkiezingsuitslag was een grote teleurstelling voor hem. Daarop volgde zijn ziekte waarvan hij nog steeds herstellende is.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief