WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
VoorleesKrachten Gezocht
Nieuw Loosdrecht, wo 16 juli 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De Bibliotheek zoekt VoorleesKrachten, mensen die bereid zijn om ouderen regelmatig voor te lezen.

persbericht

Bibliotheken starten project VoorleesKrachten

VoorleesKrachten zijn vrijwilligers die regelmatig verhalen, romans of poëzie aan ouderen voorlezen. Om nog meer vrijwilligers te werven en zoveel mogelijk woonzorghuizen en centra met dagbesteding te wijzen op de voorleesmogelijkheden verscheen deze week onder coördinatie van de samenwerkende bibliotheken een speciale folder.

Het project VoorleesKrachten is een initiatief van de Stichting Thuis in Dementie en wordt vorm gegeven in samenwerking met Versa Welzijn en de bibliotheken Huizen-Laren-Blaricum, Naarden-Bussum en De Bibliotheek. Door de samenwerking komen (kwetsbare) ouderen weer in aanraking met boeken, poëzie, lezen en literatuur, aansluitend bij hun wensen en mogelijkheden.  Genieten van woorden en taal, luisteren naar een stem, geeft ouderen een prikkel om met elkaar te praten en verhalen vertellen. De folder wordt breed verspreid via  o.a. groepspraktijken, gemeentehuizen, wijkcentra en de bibliotheken en is te lezen via de websites van de betrokken bibliotheken.

De bibliotheekorganisaties zorgen voor de vakkundige training voor de vrijwilligers, een bibliotheekabonnement om gebruik te maken van de collecties en het overleg tussen vrijwilligers, activiteitenbegeleiders en bibliotheekmedewerkers, waarin ervaringen en informatie worden uitgewisseld.
VoorleesKrachten is een project waarin voorlezen ingezet wordt als instrument ter ondersteuning van de activiteiten in de zorg. Het voorlezen en het gesprek over het eigen verhaal kunnen zo een belangrijke impuls geven aan belevingsgerichte zorg. Er wordt op individueel niveau belangstelling getoond voor het eigen verhaal en dat bevordert de communicatie. Het vertellen van stukjes uit dat verhaal brengt ouderen en verzorgenden op het spoor van gewoontes, levensstijl, wensen en verlangens.

De Stichtingen Brentano, Het R.C. Maagdenhuis en Doen zorgen voor financiële ondersteuning.
Belangstellenden voor het project kunnen contact opnemen met de betrokken bibliotheek.
Voor Huizen, Laren en Blaricum, Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum, info@bibliotheekhlb.nl,
0355257410. Voor Naarden en Bussum, Bibliotheek Naarden-Bussum, info@bibliotheeknaardenbussum.nl , 035697300.Voor Eemnes, Muiden, Muiderberg, Weesp en Wijdemeren ( Loosdrecht, Nederhorst den Berg, Ankeveen, Kortenhoef,  De Bibliotheek, debibliotheek@debibliotheek.org, 0294412704 (Judith Kortland of Janet van Riemsdijk).

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief