WIJDEMEERSE WEBKRANT
Pas op met Erfpacht!
Wijdemeren, vr 17 januari 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Er worden regelmatig illegale erfpachtconstructies met woonarken aangeboden. De gemeente waarschuwt hier tegen.

persbericht

Woonarkbewoners opgelet!
Illegale erfpachtconstructies in Wijdemeren

In augustus waarschuwde de gemeente er al voor, maar het blijkt nog geregeld voor te komen: illegale erfpachtconstructies die aan woonarkbewoners aangeboden worden. Ons advies is om altijd eerst te informeren naar de mogelijkheden bij het Plassenschap of de gemeente.

Na jarenlange schaarste aan ligplaatsen zijn er in verschillende jachthavens weer plaatsen vrijgekomen voor woonarken. In deze jachthavens, die als dusdanig benoemd zijn in de bestemmingsplannen, mogen woonarken worden afgemeerd die door de jachthaven bedrijfsmatig worden geëxploiteerd. Dit kan met een huurovereenkomst tussen eigenaar en bewoner of een ‘in tijd beperkte erfpachtconstructie met een jaarlijkse canon’. Dit laatste wordt door steeds meer jachthaven eigenaren aangeboden, omdat dit de financieringskans van een woonark aanzienlijk vergroot.

Publiekrechtelijk onmogelijk

Er blijken ook erfpachtconstructies te worden aangeboden die publiekrechtelijk niet mogelijk zijn. Een voorbeeld hiervan is de ‘eeuwigdurende erfpachtconstructie’ die men in één keer voor een fors bedrag kan afkopen. Hierdoor ontstaat eigenlijk de verkoop van het water waarin de woonark wordt afgemeerd. Er is dan geen sprake meer van bedrijfsmatige exploitatie. De gemeente adviseert potentiële woonarkbewoners of eigenaren van woonarken die naar een andere ligplaats willen verhuizen zich altijd te informeren bij het Plassenschap (ontheffingen) of de gemeente.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief