WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
De Zorgen van Remkes
Haarlem, vr 10 januari 2014

Johan Remkes maakt zich zorgen over de lokale politiek. Dat komt volgens hem omdat gemeenten steeds groter worden en burgers er verder van af staan.

Dat staat op de homepage van RTVNH. Tegelijkertijd dringt het college van GS onder zijn leiding er op aan dat er hier flink gefuseerd (Bussum, Naarden, Muiden) en samengewerkt (SWW) wordt. Hij vergroot daarmee zijn eigen zorgen dus eigenlijk. Je zou verwachten dat hij die zorgen probeert te verkleinen.

Minister Ronald Plasterk gaat nog een stap verder. Alle gemeenten moeten minimaal 100.000 inwoners hebben en Noord- en Zuidholland moeten fuseren samen met Flevoland. Remkes kan zijn zorgen beter direct afleveren bij zijn opvolger en zijn partijgenoten in het kabinet en in de Tweede Kamer lijkt ons.

Wie wil waarheen met dit land? En waarom?

website RTVNH

Remkes: Zorgen over de lokale politiek

De Commissaris van de Koningin Johan Remkes maakt zich zorgen over de toekomst van de lokale politiek. Dit zei hij vrijdagmiddag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak voor de provincie Noord-Holland.

Hij gaf aan dat 'onze lokale democratie' meer aandacht verdient, dan dat het nu krijgt. Van steeds meer kanten is er bezorgdheid over "het functioneren van gemeenschappelijke regelingen en de democratische controle daarop." Volgens Remkes komt die bezorgdheid bij de raadsleden en burgemeesters zelf vandaan.

Ook maakt hij zich zorgen over de weinige belangstelling van burgers om nog raadslid te worden. Volgens Remkes komt dit doordat gemeenten steeds groter worden en burgers er verder van af komen te staan. Daarnaast vinden ze het vaak te veel tijd kosten en wordt het vaak geassocieerd met 'veel papier en dikke dossiers.'

Tot slot maakt hij zich ook zorgen om de kwaliteit van het openbaar bestuur. Raadsleden en wethouders zitten steeds korter op de plek, waardoor ervaring en kennis verloren gaat.

19 maart worden in het hele land gemeenteraadsverkiezingen gehouden. 'Een feest voor de democratie', aldus Johan Remkes.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
RTVNH
foto
---
auteur
RTVNH
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
Mail a Friend
zoek
nieuwsbrief