WIJDEMEERSE WEBKRANT
Mededeling WWK Archief
Wijdemeren, za 8 februari 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Eergisteren ontdekten wij dat het WWK archief niet bereikbaar was. Nader onderzoek leek te wijzen op een bewuste aanval van buiten.

Het archief van de WWK reageerde eergisteren en gisteren niet meer. Uitgezet, gereboot en nog zo wat dingen geprobeerd. Hij ging steeds na enkele minuten weer plat, waarbij hij enorm veel verkeer te verwerken kreeg. Dus zetten wij hem maar uit. Jammer voor wie een duik in het Wijdemeerse verleden in de afgelopen twintig jaar wilde werpen. Dat ging dus niet.
Wij sluiten niet uit dat het archief om deze reden de komende tijd weer uitgezet wordt en wellicht uit blijft, als dit probleem blijft bestaan. De actuele WWK site, met alleen de pagina's van het afgelopen jaar, blijft gewoon bereikbaar. (Daar kijkt u nu naar.)

DDOS aanval

Met een DDOS aanval krijgen de aanvallers soms websites van overheden en banken plat. Zo'n aanval is simpel uit te voeren en ook eenvoudig uit te leggen. Als u met de browser van uw pc, tablet of smartphone een pagina van een webserver ophaalt, dan stuurt u een commando naar die webserver waarin u hem vraagt om de betreffende pagina terug te sturen. Zo simpel is het. Een webserver kan meerdere verzoeken tegelijk ontvangen en werkt die ook netjes af. Het wordt een ander verhaal als iemand tientallen, honderden of duizenden van dat soort commando's tegelijk op de webserver afvuurt en blijft afvuren. Met een programmaatje dat tientallen commando's naar de webserver stuurt, of, zoals professionele hackers dat doen, door eerst honderden pc's te infecteren met zo'n programmaatje (een z.g. botnet) en die pc's allemaal op hetzelfde tijdstip dat programma te starten. Dan verslikt de grootste en snelste webserver zich nog en komt hij er niet meer uit. Met andere woorden hij gaat plat.

Vergelijk het met het loket van McDonalds waar u vanuit uw auto 1 hamburger per auto kunt bestellen. Staan er vijf auto's in de file, dan is dat nog geen probleem. Als voor dat loket echter tien km file met vijf banen breed staat, waarbij er vanaf alle banen teglijk bestellingen worden doorgegeven. Dan komt er geen hamburger meer uit.

Wij hopen het niet, maar wellicht gaat het archief tot nader order uit de lucht.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief