WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nat. Mon. vernielt Lanen
Ankeveen, vr 5 december 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Jan Loggen uit Ankeveen vindt dat Natuurmonumenten veel te rigoureus bomen kapt en historische lanen vernielt.


De gekapte bomenrij, met rechts het voormalige laboratorium van Philips Duphar.

ingezonden brief

Het verval van Boekesteyn

Beeldbepalende lanen worden zonder pardon gesloopt. Kosten noch moeite worden gespaard om oude waardevolle, historische lanen definitief de nek om te draaien. Sinds enkele jaren wordt er op de ’s-Gravelandse buitenplaaatsen flink huisgehouden.

In het kader van een zogenaamd herstelplan worden delen van de buitenplaatsen door Natuurmonumenten terug in de tijd gezet. Het tijdsbeeld dat wordt gekozen kan enigszins willekeurig worden genoemd. Hoe ver moet je terug gaan in de historie om een bepaalde periode te kopiëren?

Heden ten dage zijn de landgoederen een lust voor oog.  Het is als het ware het visiiekaartje van ’s-Graveland. Door het ouder worden van de begroeiïng zijn de lanen en parkbossen in een stadium, dat garant staat voor een grote landschappelijke waarde. De oude boombeplantingen bieden huisvesting aan vele soorten vogels, vleermuizen, ongewervelden en paddestoelen.

De impact van het kappen van complete bomenlanen is groot. De noodzaak ervan is discutabel. Met een gefaseerde verjonging blijft het monumentale karakter behouden. Ontmanteling van oude lanen doet afbreuk aan de cultuurhistorische waarde van het groene erfgoed. Bomen hebben uiteraard niet het eeuwige leven, maar er zit wel degelijk rek in de levensduur. Elke boom heeft zijn eigen unieke levenscyclus. Het is een gotspe om gezonde oude bomen uit een laan te kappen.

Langs het Noordereind is het aangezicht definitief verknald. Het moderne gebouwencomplex van voormalig eigenaar Philips Duphar is nu vanaf het Noordereind goed zichtbaar. Jammer, want dit gedrocht verdiend geen schoonheidsprijs. Was hier niet ooit sprake van een beschermd dorpsgezicht?

Wat meer respect voor natuur en landschap zou hier wel op zijn plaats zijn. Maar niettemin gaat Natuurmonumenten haar eigen weg. Met groot machtsvertoon wordt het landschap naar haar hand gezet. Hiermee wordt definitief een streep gezet door het aloude sfeervolle cultuurlandschap.

De karakteristieke laan langs het Noordereind is verleden tijd. Alle (ook gezonde) bomen zijn gekapt en netjes opgeruimd. Natuurmonumenten heeft weer een veldslag gewonnen.

Wijdemeren slaapt ….Wijdemeren ontwaakt….Wijdemeren slaapt en ondertussen zaagt Natuurmonumenten aan de stoelpoten van het groene erfgoed.

Jan Loggen
Ankeveen

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
Rik Jungmann
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief