WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Joodse Begraafplaats
Kortenhoef, di 26 augustus 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Jan Herman Baas dook gisteren en vandaag in de krant in de geschiedenis van de joodse begraafplaats aan de Koninginneweg in Kortenhoef.

Weinigen weten dat de begraafplaats daar ligt op nummer 73A. De laatste begrafenis vond er plaats in 1940. Op de begraafplaats staan tien stenen, maar volgens de 's-Gravelandse historicus Wim Fecken moeten er 22 graven zijn.

Wim Fecken

Wim Fecken trekt zich al vele jaren het lot van het begraafplaatsje aan. Hij schreef midden jaren negentig een boek over de joodse gemeenschap in 's-Graveland. Hij probeert de begraafplaats toch enigszins in stand te houden in zijn strijd tegen het verval. Hij heeft er boompjes geplant, een hek gerepareerd en een nieuwe vloer in het metaheerhuisje (lijkenhuisje) gelegd. Ook heeft hij roestvrij stalen naambordjes gemaakt en geplaatst bij die graven waarvan hij achterhaald had wie er begraven lag.

Formeel ligt de verantwoordelijkheid voor het onderhoud sinds 1973 bij het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, het NIK. Het onderhoud van het groen wordt door de gemeente Wijdemeren uitgevoerd in de vorm van een regelmatige maaibeurt. Wim Fecken hoopt dat de gemeente meer aandacht voor het begraafplaatsje krijgt.

Tweehonderd begraafplaatsen

Jan Herman Baas ging ook te rade bij het NIK. De woordvoerder daar, Ruben Vis, liet weten dat de voortzetting van de rust het belangrijkst is. (Anders dan op andere begraafplaatsen worden joodse graven nooit geruimd.) Het NIK heeft 200 begraafplaatsen in het hele land. Vanwege de financiën is het onderhoud aan al die plekken summier, maar men doet wat men kan en probeert ook in Kortenhoef wat aan onderhoud te doen. Al dan niet met hulp van omwonenden en eventuele subsidies.

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief