WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nescio Lezing 27 april
Kortenhoef, za 19 april 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondag 27 april wordt de Nescio-lezing van de OSG gehouden. De lezing wordt gegeven door Ben Koning, beeldhouwer. De muziek is van het Duo Sans Souci.

persbericht

Een kwestie van 'Verbeelden'

Op zondag 27 april wordt in het Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk in Kortenhoef de Nescio-lezing annex koffieconcert van de OSG gehouden. De lezing wordt gegeven door Ben Koning, beeldhouwer.

‘Verbeelden’, is waar een beeldhouwer mee bezig is: een idee omzetten in een beeld. Om zover te komen heb je ‘verbeelding’ nodig, gereedschap en wat vaardigheden. Daarover gaat het in deze lezing, waarbij resultaten worden getoond aan de hand van een aantal fotobeelden.

Voor Ben Koning zijn de aard en structuur van de materialen waarmee hij werkt essentieel; net zo lang hakken, vijlen, schaven, schuren en voelen, tot het resultaat bevredigend is. Hij werkt zowel abstract als figuratief in velerlei soorten materiaal: hout, steen, metaal, klei, etc. Hij vindt dat je niet alleen naar beelden moet kijken, maar dat je beelden ook moet voelen. Het ruwe of gladde oppervlak, het warme of koude materiaal, de lijnen en de vormen, om dat te ervaren moet je je handen gebruiken. Wat hem betreft mogen kijkers naar zijn beelden ook hun handen gebruiken, met enige voorzichtigheid kunnen de (meeste) beelden er tegen.

In de maanden mei en juni van dit jaar is er een expositie van zijn beelden in Theetuin Sperwershof, Noordereinde 52 in ’s Graveland. De Theetuin is gevestigd in de voormalige moestuin van Buitenplaats Sperwershof en is geopend van woensdag t/m zaterdag van 9.00 – 17.00 uur.

Ben Koning (1940) werkte het grootse deel van zijn arbeidzame leven in de sectoren zorg en welzijn, onder meer in stad en provincie Utrecht en in de gemeente Huizen. In 2000 maakte hij gebruik van een regeling voor vervroegde uittreding. Begin jaren negentig is hij gaan beeldhouwen: volgende enkele cursussen, werkte bij een paar beeldhouwers en ging verder zijn eigen gang. In de jaren na 2000 heeft hij regelmatig met zijn werk geëxposeerd. In het kader van de OSG neemt hij deel aan de zgn. ‘themacommisie’.

Het concert rond de lezing zal worden verzorgd door het Duo Sans Souci, bestaande uit Annoesjka Cabo, viool en Frans van Dalen, piano.

Zij zullen de volgende werken ten gehore brengen:

Voor de lezing:

  • F. Couperin - Forlane uit 4eme Concert Royal
  • M. Ravel - Forlane uit Tombeau de Couperin
  • C. Debussy - La plus que lente
  • C. Debussy - Étude pour les arpèges composes

Na de lezing:

  • C. Debussy: Vioolsonate in g
    - Allegro vivo
    - Intermède: Fantasque et léger
    - Finale: Très animé

Duo Sans Souci is gespecialiseerd in programma’s met historische thema‘s waarbij muziek, toelichting en afbeeldingen allemaal een grote rol spelen: The Music of the Titanic, Fascination en A la recherche du temps perdu werden eerder met veel succes uitgevoerd in Nederland, Frankrijk, Engeland en Duitsland. Het nieuwste programma van Duo Sans Souci heet Roses of Picardy over muziek en componisten in de Eerste Wereldoorlog. Dit programma gaat op 5 juni 2014 in première in Kortenhoef en wordt op 4 augustus 2014 in Frankrijk uitgevoerd.

De meeste programma’s combineren klassieke muziek en salonmuziek om een zo volledig mogelijk tijdsbeeld te schetsen. Het Duo heeft de eer gehad het 100-jarig bestaan van het Grand Hotel te Cabourg (Frankrijk) op te luisteren. Jaarlijks is er een concert in Park Sanssouci bij Berlijn en in Normandië. Voorjaar 2013 heeft het Duo een tournee naar Londen gemaakt. Duo Sans Souci heeft vier CD’s uitgebracht, waarvan de laatste met muziek van de Titanic is opgenomen in het Oude Kerkje te Kortenhoef. De CD’s worden regelmatig gespeeld op de Nederlandse radio.
Duo Sans Souci heeft al meerdere Nescio-lezingen met een koffieconcert opgeluisterd, waarbij steeds een goede aansluiting met het thema van de serie werd gevonden.

Annoesjka Cabo speelde 15 jaar in de radio-orkesten en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Frans van Dalen was als docent piano en repetitor verbonden aan het Hilversum conservatorium. Hij begeleidde de cabaretier Fons Jansen in diens klassieke programma’s en nam een CD op met piano- muziek van Ravel.

Voor informatie: www.duosanssouci.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief