WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Open Monumentendag
's-Graveland, ma 2 september 2013

Op zaterdag 14 september vindt in 's-Graveland de Open Monumentendag plaats met als thema Macht en Pracht.

persbericht

Zaterdag 14 september 2013
Open Monumentendag in ’s-Graveland

Op zaterdag 14 september vindt in 's-Graveland de Open Monumentendag plaats met als thema ‘Macht & Pracht’. Van 11.00 tot 16.00 uur kan men een bezoek brengen aan de landgoederen Gooilust, Jagtlust en Schaep en Burgh.

De activiteiten worden gezamenlijk georganiseerd door gemeente Wijdemeren, Natuurmonumenten en de drie historische kringen. Natuurmonumenten verzorgt een speciaal programmaboekje dat gratis te verkrijgen is bij de ontvangstpunten. Vanwege het beperkte aantal parkeerplaatsen wordt aangeraden om vooral met de fiets te komen. De Open Monumentendag is gratis en aanmelden is alleen nodig voor Schaep en Burgh.

Jagtlust (Leeuwenlaan 42)

Op landgoed Jagtlust zijn het landhuis en de moestuin opengesteld. Gidsen geven ter plaatse uitleg. Daarnaast is er een bijzondere wandelroute van 1,5 km, genaamd het Rondje van Six. Parkeren kan vanaf de hoek Leeuwenlaan/Corverslaan en de fietsenstalling bevindt zich bij de moestuin. Jagtlust is met 9,5 ha. één van de kleinere landgoederen in ’s-Graveland en sinds 2006 eigendom van Natuurmonumenten. De belangrijkste bewoner was Willem Six, die rond 1900 het huidige landhuis liet bouwen en op het landgoed allerlei speelse elementen aanbracht, zoals de duiventoren, de grot en de twaalf apostelen.

Gooilust (Zuidereinde 49)

Ook landgoed Gooilust opent haar poorten. Parkeren kan aan de voorzijde en de fietsenstallen bevinden zich achter het landhuis. Het landhuis zelf is niet toegankelijk, maar men kan wel de siertuin en de pas gerestaureerde gnoestallen bezichtigen. Gooilust is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Dit is vooral de erfenis van Frans Blaauw en Gooilust staat daarom ook wel bekend als ‘Het bos van Blaauw’. Een eeuw geleden liepen in de weilanden gnoes, bizons, kangoeroes, zebra’s en antilopen rond. In 1936 schonk de echtgenote van Blaauw, Louise Six, het landhuis aan Natuurmonumenten.
In het programmaboekje is een route van ongeveer 5 km opgenomen die Jagtlust en Gooilust met elkaar verbindt.

Schaep en Burgh (Noordereinde 60)

De buitenplaats Schaep en Burgh is het hoofdkantoor van Natuurmonumenten en kan apart bezocht worden. Hier zijn om 10.00, 11.30, 13.00 en 14.30 uur rondleidingen van een uur in het hoofdgebouw en het Capitool. Toegang is gratis, aanmelden (verplicht) kan via www.natuurmonumenten.nl of via telefoonnummer: (035) 65 59 955.

Open monumentendag

Het thema van 2013 is Macht & Pracht. Te denken valt aan politieke, economische, rechterlijke of kerkelijke macht. De rijkdom, schoonheid en grootsheid die macht kon voortbrengen is overal om ons heen in gebouwen terug te vinden. De ’s-Gravelandse landgoederen zijn hier goede voorbeelden van. Kijk voor meer informatie op www.openmonumentendag.nl of www.natuurmonumenten.nl.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief