WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Kammetjesstekelzwammen
's-Graveland, do 24 oktober 2013

Op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen is de zeer zeldzame kammetjesstekelzwam waargenomen.

persbericht

Zeer zeldzame stekelzwammen op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen

Op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen is de zeer zeldzame kammetjesstekelzwam waargenomen. Deze koraalachtige paddenstoel die behoort tot de stekelzwammen groeit hoog in oude beuken in het Corversbos en op Einde Gooi.


© Natuurmonumenten Kelly Meuelenkamp

De ecoloog van Natuurmonumenten is blij met de twee ontdekkingen:‘Vorig jaar hebben we de kammetjesstekelzwam niet gezien, dit jaar op twee plekken.’ Op de oude beuk in het Corversbos bevinden zich zelfs drie vruchtlichamen.’

Dood hout

De kammetjesstekelzwam is in Nederland zeer zeldzaam. Ze komt voornamelijk voor op grote, verrotte beukenstammen in parken of loofbossen en staat op de rode lijst van zeer zeldzame soorten. ‘Op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen profiteert de paddenstoel van de hoge leeftijd van de parkbossen. Vooral oude, dode beuken zijn een ideaal groeigebied voor deze paddenstoel,’ legt ecoloog Annemieke Ouwehand uit. De kammetjesstekelzwam werd voor het eerst waargenomen op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen in 2011. Vorig jaar liet de paddenstoel zich niet zien.

Opvallende verschijning

De kammetjesstekelzwam is een aparte paddenstoel. De vruchtlichamen van deze zwam zijn opgebouwd uit talrijke vertakkingen die bedekt zijn met overlangs geplaatste stekels. Het vruchtlichaam is meestal onregelmatig bolvormig en kan een diameter van wel dertig centimeter bereiken. ‘Het heeft wel iets weg van een bloemkool’, lacht ecoloog Ouwehand.

Pruikzwam

Ook het familielid van de kammetjesstekelzwam, de pruikzwam is waargenomen op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen. De pruikzwam bestaat uit lange en vrij weke, bleekgekleurde en hangende stekels, die aan het uiteinde iets bruingeel kleuren en die uit een door de stekels volledig bedekte knolvormig vruchtlichaam groeien. Meestal zitten de vruchtlichamen van de pruikzwam hoog in de boom. Op de buitenplaatsen werd deze paddenstoel voor het eerst waargenomen in 2011. De pruikzwam is dit jaar gezien op buitenplaats Hilverbeek, in het Cronebos en op Einde Gooi.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
K. Meulenkamp
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief