WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wijdemeren Begroting 2014
Wijdemeren, do 4 oktober 2013

In de begroting 2014 wordt voorgesteld om de lokale lasten in toom te houden. De OZB stijgt alleen met de inflatie, de afvalstoffenheffing zakt, net als het rijbewijs.

Op 12 november worden de algemene beschouwingen gehouden en wordt gestemd over de begroting 2014. Wethouder Gert Zagt hoopt dat de raad, net als vorig jaar, unaniem voor de begroting zal stemmen. De komende tijd zal ook in Wijdemeren Informeren aandacht besteed worden aan de begroting.

Wat de gevolgen, ook op langere termijn, van de decentralisatie van taken zal zijn voor de begroting is nog zeer ongewis. Eerst moet Den Haag op de vele onderdelen daarvan besluiten nemen. Dat er van alles gaat gebeuren is echter zeker.

persbericht

Wijdemeren koersvast naar 2014
Evenwichtige gemeentefinanciën ondanks forse economische tegenwind

Burgemeester en wethouders van Wijdemeren bieden de laatste meerjarenbegroting van de lopende bestuursperiode aan. “We presenteren een evenwichtig perspectief waarin veel wensen en belangen gewogen zijn. Forse economische tegenwind en alweer extra bezuinigingen van het rijk die de gemeente treffen werken niet mee. Toch ben ik tevreden”, zegt wethouder financiën Gert Zagt.

Wat brengt de toekomst?

Sinds 2010 heeft het college na intensief overleg met de gemeenteraad vorm gegeven aan een meerjarenplan met als doel het huishoudboekje van de gemeente weer op orde te krijgen. Of de gerealiseerde ombuigingen van voldoende omvang zijn om de toekomst aan te kunnen is een terechte vraag. Wethouder Zagt: “Wat de toekomst ons brengt blijft ongewis. Wat begin deze eeuw onvoorstelbaar leek overviel bijna de hele wereld en is nu aan de orde van de dag. Het college heeft er op lokaal niveau hard aan gewerkt om weer financieel toekomstbestendig te worden. Helaas zijn er geen garanties te geven. Wel hebben wij voor 2014 een buffer ingebouwd om tegenvallers aan te kunnen, maar we willen de gemeente ook niet kapot bezuinigen.”

Lokale Lasten

Conform het in 2010 ingezette herstelprogramma is het gelukt de onroerendezaakbelasting (OZB) met alleen inflatie aan te passen. De afvalstoffenheffing valt zelfs iets lager uit ten opzichte van 2013. De rioolheffing voor eigenaren stijgt met € 25,-- zoals al eerder is besloten het rioleringsplan 2012-2017. De leges voor een rijbewijs dalen vanaf 1 januari 2014 met ruim € 30,--. De hondenbelasting stijgt naar € 74,-- en komt daarmee op het gemiddelde tarief in de provincie Noord-Holland.

Geen ‘pijnlijke’ bezuinigingen voor inwoners

De geplande verkleining van de ambtelijke organisatie in de periode 2011-2014 is bijna afgerond volgens schema. Qua bezuinigingen op de interne bedrijfsvoering is ook voor 2014 wederom een grote bijdrage geleverd. Door met name in 2014 minder te sparen voor later kan het voorzieningenniveau praktisch geheel in stand blijven.

Bescheiden ruimte voor investeringen

Daarnaast is er in 2014 bescheiden ruimte voor bijdragen aan onder andere een hardloopparcours op recreatieterrein De Blijk in Nederhorst den Berg en de kantine van sportvereniging ASV (Ankeveen). Ook wil het college in 2014 een aantal nieuwe projecten uit het visiedocument “De Kern van Wijdemeren” opstarten. Voorbeelden daarvan zijn Fort Kijkuit als entree van de gemeente, creëren van fiets- en wandelroutes en de vaarverbinding met Sypesteyn.

Behandeling begroting

Op 10 oktober is er een (raads)informatieavond over de begroting. Op 29 oktober is de technische behandeling in de commissievergadering van Bestuur en Middelen. De begrotingsraad vindt plaats op dinsdag 12 november.

Nieuw: compacte samenvatting

Nieuw dit jaar is een compacte samenvatting van de begroting waarin op hoofdlijnen de gemeentebegroting 2014-2017 in beeld wordt gebracht. Deze is te vinden op www.wijdemeren.nl/begroting2014

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief