WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vikingen in de Regio?
Regio, ma 18 november 2013

Afgelopen week werden twee zeer zeldzame en bijzondere vondsten gemeld bij AWN Naerdincklant Archeologie tussen Eem en Vechtstreek.

persbericht

Spectaculaire vondsten uit het Gooi gemeld

Afgelopen week werden door detectorzoeker Marc Eybers uit Bussum twee zeer zeldzame en bijzondere vondsten gemeld bij AWN Naerdincklant Archeologie tussen Eem en Vechtstreek.


Merovingische fibula

De eerste betreft een deel van een gouden, zogenaamde Vikingring, die hij vond op een akker in de gemeente Huizen, met een datering van circa 800-1000 n.Chr.. De tweede vondst betreft een zeldzame Merovingische fibula (mantelspeld) van het type Domburg, die hij deed op een akker te Laren, met een datering van circa 525-650 n.Chr..

De archeologische vrijwilligers vereniging Naerdincklant is verheugd met de recente aanmelding van de twee topvondsten, die niet eerder werden gedaan in het Gooi. De gouden ring is versierd met stippen, in de zogeheten ‘Triangle and Pellets’ stijl en lijkt in verband te staan met de cultuur van de Noormannen.


Vikingring

Een keer eerder werd in Nederlandvondst van een ring met soortgelijke versiering gedaan; in de vroeg middeleeuwse handelsplaats Dorestad (Wijk bij Duurstede). Ook de fibula is voor de Gooise archeologie een heel belangrijke vondst, die mogelijk in verband staat met het Merovingisch/Karolingisch grafveld aan de Liebergerweg te Hilversum.

In de gemeente Laren werden in 1981 door leden van Naerdincklant al eens eerder aardewerkscherven uit de 8e eeuw gevonden. De mantelspeld is echter ouder en vormt een aanwijzing voor bewoningsactiviteiten ter plaatse. Of Laren, net als bijvoorbeeld Hilversum (Hildifridishaim) een 7e eeuwse of zelfs 6e eeuwse oorsprong kent, valt op basis van 1 vondst nog niet te concluderen, maar het is wel een mogelijkheid.

Voor meer informatie over AWN Naerdincklant: www.awn-archeologie.nl/13/, waarin ook een link naar de Facebook groep.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief