WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Monumentenmaand bij NM
's-Graveland, vr 3 mei 2013

Natuurmonumenten geeft begin mei het startschot voor de Cultuur Monumenten Maand. In 's-Graveland kan Trompenburgh bezocht worden.

persbericht

Cultuur Monumenten Maand weer van start
Natuurmonumenten stelt hele maand mei monumenten open voor publiek

Om Nederlands publiek haar cultuurhistorisch erfgoed te laten beleven geeft Natuurmonumenten begin mei het startschot voor de Cultuur Monumenten Maand. Gedurende deze maand worden meer dan tachtig activiteiten georganiseerd in en om verschillende cultuurhistorische gebouwen.

Natuurmonumenten beheert zo’n 3200 cultuurhistorische bouwwerken, waarvan 550 een monumentale status bezitten. Het publiek kan in de maand mei de normaliter gesloten kastelen, landhuizen, oranjerieën, boerderijen, buitenplaatsen, hoeves en forten van zowel buiten als binnen bekijken. Bijzondere gebouwen, boordevol verhalen. De activiteiten die worden georganiseerd door heel Nederland variëren van rondleidingen tot concerten en van theatervoorstellingen tot boottochten.

In provincie Noord Holland beheert Natuurmonumenten prachtige buitenplaatsen, historische eendenkooien en vele forten. Daar worden rondleidingen georganiseerd of speciale excursies aangeboden.

Openstellen van gebouwen

Om de cultuurhistorische gebouwen duurzaam te behouden, zijn ze vaak gesloten voor het publiek. Ook de herbestemming van een gebouw speelt hierbij een rol, denk bijvoorbeeld aan zorgboerderijen. Uit onderzoek van Natuurmonumenten blijkt dat 82 procent van de Nederlanders vindt dat cultuurhistorisch erfgoed opengesteld moeten worden voor publiek, en daar is Natuurmonumenten het mee eens. Algemeen directeur Marc van den Tweel: “We proberen dan ook evenwicht te creëren en aan de hand van de Cultuur Monumenten Maand de monumenten die normaliter gesloten zijn voor publiek, open te stellen.”

Cultuurhistorie koesteren

Maar liefst 91 procent van de Nederlanders vindt dat cultuurhistorisch erfgoed in Nederland goed beschermd en bewaard moet blijven. Natuurmonumenten is van mening dat het openstellen van haar monumenten voor publiek ervoor zorgt dat mensen cultuur historisch erfgoed koesteren. “Ze kunnen de historie en de romantiek van de gebouwen, landgoederen en buitenplaatsen zelf ervaren”, aldus Marc van den Tweel.

Over Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is een vereniging met ruim 732.000 leden, met een gezamenlijk doel: opkomen voor natuur in Nederland. Daarom verwerft en beheert de organisatie natuurgebieden in Nederland. Dat zijn er inmiddels 355 met een gezamenlijke oppervlakte van ruim 100.000 hectare. Zo houdt Natuurmonumenten Nederland open en groen, en kan iedere Nederlander genieten van de natuur. Natuurmonumenten beheert naast natuur ook zo’n 3200 cultuurhistorische bouwwerken, waarvan 550 een monumentale status bezitten. Natuurmonumenten beheert dus ook cultuurmonumenten.

Bekijk het complete overzicht van alle activiteiten op: www.natuurmonumenten.nl/cultuurmonumenten

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
Rik Jungmann
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief