WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
DB over Bloembakkenrel
's-Graveland, za 1 juni 2013

Op 26 mei reageerden de raadsleden Emile Bakker en Marcel Maassen namens hun partij op de bloembakkenrel die zich in 's-Graveland op dat moment ontvouwde.


Emile Bakker (DB)

Marcel Maassen (DB)

Dossier Verkeer 's-Graveland

ingezonden bericht
26 mei 2013

Reactie DorpsBelangen op commotie bloembakken

Goeie bak! Of toch niet?

Als de bloembak-guerrilla op Facebook nog een kop van Jut zoekt: hierzo. Want als raadsleden voor DorpsBelangen hebben ook wij ingestemd met de 30km-proef op de Vaartwegen.

Die bloembakken hebben wij niet bedacht. Dat was de uitkomst van het intensieve overleg tussen vele betrokkenen: bewonersverenigingen, een adviescommissie verkeer, ambtenaren en verkeersprofessionals. Maar goed, wij zijn er wel medeverantwoordelijk voor dat ze er nu staan. Tenminste: voor zo lang het duurt. Op Facebook circuleren al vele tips hoe je die bloembakken zo snel mogelijk weer kunt laten verdwijnen (sjovel, lucifers, et cetera). We gaan het zien.

Gevoelig

Het verrast ons dat mensen zo verrast zijn. Onaangenaam verrast, dat is ons niet ontgaan. Tenzij je de laatste jaren chronisch dood bent geweest, kan het je toch onmogelijk zijn ontgaan dat er daar iets ging gebeuren? Iedereen - aanwonenden, weggebruikers, ondernemers - heeft zich ermee kunnen bemoeien en gebruik kunnen maken van de mogelijkheden tot inspraak. Die zijn er ruimschoots geweest. Er zijn nauwelijks onderwerpen te vinden die zoveel aandacht hebben gekregen in de vorm van presentaties, inspraakavonden, bewonersavonden… tot zelfs een verlenging van de inspraaktermijn aan toe. En dat laatste gebeurde op aandringen van DorpsBelangen, omdat wij donders goed wisten hoe gevoelig de hele zaak ligt. Veel democratischer dan dit ga je het echt niet krijgen. Kijk op deze website van de gemeente om te zien hoe dat hele proces is verlopen. En dat is nog maar een samenvatting. De exacte plek van elke bloembak was bekend, de plannen zijn al in oktober 2011 gepresenteerd tijdens een zeer druk bezochte informatieavond in De Drie Dorpen.

Veiligheid

Om de photofucks op Facebook kunnen ook wij smakelijk lachen. Die Mario Kart is erg leuk (Stefan Bos) en ook die luchtballon met bloembak (Rene Agterberg). Grappen, hoe meer hoe liever.
Kritiek, al dan niet gezouten: altijd welkom. Vind je die bakken spuuglelijk, schreeuw het gerust van de daken. Of van Facebook of van Twitter. Nee, ook wij vinden het geen verrijking van het dorpsbeeld. Maar het is een proef van enkele maanden en daarvoor ga je geen kilometers wegdek op de schop nemen. Daar was trouwens ook helemaal geen geld voor beschikbaar.
Het doel was ook zeker niet om het dorpsbeeld te verfraaien. Meer veiligheid en leefgenot voor de omwonenden, dat was het doel. Bij de uitvoering mag je terecht vraagtekens plaatsen. Die bakken hadden gerust een maatje kleiner gemogen. Ze hadden neergezet moeten worden, in plaats van neergekwakt. Ze zijn bepaald niet ‘hufter proof’. Ook wij maken ons zorgen over de zichtbaarheid van die bakken in het donker, zeker bij slecht weer. En de bloembakken rondom dit zebrapad maken het oversteken tot een hachelijk avontuur. Wij zouden onze eigen kinderen verbieden hier alleen over te steken. De bakken ontnemen de automobilist het zicht.
Of mensen harder gaan optrekken tussen de bloembakken en of het recht van de sterkste gaat gelden, dat betwijfelen we. Wij, en ook andere fractieleden van Dorpsbelangen, hebben de route meerdere keren gereden en we ontmoetten louter vriendelijke tegenliggers die met een handopsteken bedankten als wij voor hen wachtten of die ons gul voorrang verleenden.

Niet zeiken

Kritiek op een ander mag, maar wees ook eens kritisch op jezelf. Wij worden fysiek onwel van een reactie als deze die voortkomt uit een ikke-ikke-ikke mentaliteit: 'Die bewoners moeten niet zeiken; dan hadden ze maar ergens anders moeten gaan wonen.' Dat spelende kind moet dus ook niet zeiken als het overreden wordt zeker? Had het maar ergens anders geboren moeten worden!
De bewoners van de Vaartwegen hebben net als ieder ander recht op een veilige en prettige leefomgeving. En veilig en prettig is het voor hen al heel lang niet. Of die snelheidslimiet van 30km daar wel voor gaat zorgen, dat moet deze proef uitwijzen. In februari 2014 weten we meer. Dan weten we ook meer over de effecten op de doorstroming en de bereikbaarheid voor de hulpdiensten.
Iedereen mag deze proef gerust ‘dom’, ‘debiel’ of ‘idioot’ noemen, maar we spreken hier wel over een migrainedossier. Wat is daar niet allemaal al geprobeerd om de situatie veiliger te maken? Hoeveel geld is daar al aan uitgegeven? Hoeveel ideeën die op de tekentafel aardig leken zijn er in de praktijk al niet geflopt?

Grove schande

Met 1.600 likes voor de anti-bloembakkenactie op Facebook ruikt Theo Reijn (CDA Wijdemeren) ondertussen politieke kansen. Heimelijk telt hij al het aantal zeteltjes dat hem dit gaat opleveren bij de komende verkiezingen. En maar toeteren op Twitter en op Facebook dat zijn partij ‘mordicus tegen’ was. We hoeven hem niet van repliek te dienen, dat deed Wouter van der Meulen al op Facebook: 'Lekker makkelijke reactie. Lekker stoer doen nu. En wat had je dan voorgesteld namens het CDA? Of is het acceptabel zoals het was? En als het nu blijkt te werken? En het wordt veiliger? Wat is dan je reactie? Gevoelloze retoriek.'
Wat het CDA zoal heeft voorgesteld om de problemen op te lossen, dat valt in drie woorden samen te vatten: smileys, smileys, smileys. U weet wel: zo’n lachend gezichtje als u zich aan de snelheid houdt of een boos gezichtje als u te hard rijdt. Geen enkele consequentie aan verbonden, u ziet maar. Klaar is kees. Of niet, maar dan hebben we in elk geval onze goede wil getoond. Graag willen we Theo er ook nog even aan herinneren dat het initiatief tot oprichting van de verkeerswerkgroep, die deze proef mede heeft vorm gegeven, in de vorige raadsperiode is genomen. Dat wil zeggen: toen het CDA nog mede aan de touwtjes trok.
Een grove schande vinden wij de reactie van oud D66-fractieassisente Hannie Humme op Facebook: 'Wellicht een idee om bij de raadsleden en actiegroepleden aan te bellen die op de Einden en de EKC wegen wonen die verantwoordelijk zijn voor deze chaos. Dat helpt wellicht meer om de woede te koelen.' Schaam u diep, mevrouw Humme, en bespaar ons uw opruiende praatjes.

En nu?

Zelfs als het wel werkt: die 30km zone is en blijft een lapmiddel. Uiteindelijk is er maar één echte oplossing: een randweg. Dat haalt het verkeer uit het dorp, zoals dat in elk gehucht in Frankrijk gebeurt. Maar die oplossing ligt in een veel te ver verschiet. En dus moeten we ons met lapmiddelen zien te redden.
Die bloembakken… Waar het lelijk is, moeten we het fraaier maken. Waar het onveilig is, moeten we het weer veilig maken. En waar het voor opstoppingen zorgt, moeten we de zaak ontstoppen.
We begrijpen de protesten en stemmen er deels ook mee in. Maar niets doen, is geen oplossing. We vragen u met klem: geef deze proef een kans. Haal de voet van het gaspedaal waar dat nodig is. Adem in, adem uit. En vergeet niet te genieten. Want u bent een bevoorrecht mens dat u al dat moois om u heen dagelijks mag aanschouwen.

Namens Dorpsbelangen
Emile Bakker en Marcel Maassen, raadsleden DorpsBelangen
   

 

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
DB
foto
Douwe van Essen
auteur
DB
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief