WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Avondexcursie Gooilust
's-Graveland, di 23 juli 2013

Op 17 en 24 augustus organiseert Natuurmonumenten een zomeravondexcursie op het landgoed Gooilust met een bezoek aan het landhuis.


Gooilust vandaag. 23 juli 2013

persbericht

Zomeravondexcursie op Gooilust met bezoek aan het landhuis

Landgoed Gooilust is het meest zuidelijke van de 's-Gravelandse Buitenplaatsen. Het staat ook wel bekend als ‘Het bos van Blaauw’.


Frans Blaauw en koning Ferdinand van Bulgarije in een koets voor Gooilust , omstreeks 1920

Voormalig bewoner Frans Ernst Blaauw hield van exotische dieren als gnoes en zebra’s. En hij liet een bijzondere collectie exotische bomen na.  De gids van Natuurmonumenten leidt je rondom het landhuis en besluit met een bezoek binnen. Deze unieke excursie vindt tweemaal plaats:  op 17 en 24 augustus, van  20.00 tot 22.00 uur. Waan je even terug in de tijd aan de hand van verhalen en oude foto’s.

Het Bos van Blaauw

Gooilust is een lust voor het oog, welke tijd van het jaar het ook is. Het is een natuur- en cultuurmonument van bijzondere waarde. De excursie voert langs hoogtepunten  direct rond  het landhuis: de slingerende hoofdlaan, het sterrenbos, de gnoestallen, de aha en de exotische bomen. Veel van wat u tegenkomt is de erfenis van een markante bewoner: Frans Ernst Blaauw. Velen kennen Gooilust dan ook als ‘Het bos van Blaauw’. Frans Blaauw veranderde de buitenplaats in een dierenpark en werd daarmee internationaal bekend. Een eeuw geleden liepen in de weilanden van het landgoed gnoes, bizons, kangoeroes, zebra’s en antilopen. In grote volières liepen de meest exotische vogels. Dit was zeer tegen de zin van zijn echtgenote Louise Six, de wettelijke eigenaresse. Toen Six in 1934 overleed liet ze Gooilust – als revanche - na aan Natuurmonumenten. Nu wordt Gooilust, conform haar  laatste wil, weer als monument beheerd.

Landhuis Gooilust

Je wandelt niet alleen buiten, maar kunt ook naar binnen. Het landhuis doet tegenwoordig dienst als kantoor. De benedenverdieping is ingericht als showroom voor interieurs en de bovenste verdiepingen huisvest het regiokantoor van Natuurmonumenten. Maar tijdens deze rondleiding ga je terug in de tijd. Met foto’s die bewaard zijn gebleven uit de tijd van Blaauw en Six krijg je een goed indruk hoe de vertrekken en er toen uitzagen. Levende verhalen geven een beeld hoe het huishouden er rond 1900 aan toe ging, met een leger aan huishoudsters, tuinmannen en leveranciers uit het dorp.

Informatie

Datum
Tijdstip
Kosten
Aanmelden
-
Vertrek
17 en 24 augustus
20.00 tot 22.00 uur
Leden Natuurmonumenten € 8 en niet-leden € 8
Vooraf aanmelden op www.natuurmonumenten.nl/agenda of 035-656 30 80.
Honden mogen helaas niet mee.
Voorzijde Gooilust, Zuidereinde 49 in 's-Graveland

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
WWK/persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief