WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
30 Dagen zonder Alcohol
Wijdemeren, di 9 april 2013

De actie 30 dagen zonder alcohol van de GGD liep van 1 tot en met 30 maart. Er wordt positief teruggeblikt op de actie.

persbericht

Deelnemers kijken positief terug op GGD actie ‘30 dagen zonder alcohol’ ; doet u volgend jaar ook mee?

Van 1 t/m 30 maart organiseerde GGD Gooi en Vechtstreek de actie ’30 dagen zonder alcohol’. Deze actie is een onderdeel van het programma ‘Samen aan de slag tegen riskant alcoholgebruik jeugd’. Cira 300 inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek gingen de uitdaging aan. Een deel hiervan deelde met lotgenoten via Facebook ‘30dagenzonderalcohol’ hoe het hen verging met  ‘nee’ zeggen tegen alcohol en daarmee het goede voorbeeld te geven aan de jeugd. Tijdens dit koude voorjaar kreeg de slogan ‘Fris de lente in’ een extra betekenis.

Uit de reacties die de actiemaand opleverden, blijkt dat de meeste mensen de 30 dagen zonder alcohol met succes hebben doorlopen. Wel waren er moeilijke momenten zoals “de vrijdagmiddag, omdat het dan zo lekker is om je te ontspannen na een week werken”. Of tijdens een etentje met een paar enorme wijnliefhebbers. Bijna hilarisch: “Tijdens een weekendje in Zuid-Limburg. We zaten in een vakantiepark met uitzicht op een brouwerij en de kampwinkel had tal van speciale biertjes.”

Er niet bij horen

Waardevolle ervaringen zijn opgedaan: deelnemers realiseren zich hoeveel verleidingen er zijn als het gaat om alcoholgebruik en hoe sterk de gewoonte is. Eén van hen meldt: “Niet drinken is saai; Je hoort er dan niet bij en dat kan lastig zijn als je daar gevoelig voor bent”. Tegelijkertijd hebben de deelnemers ervaren, dat je in een paar weken een gewoonte kunt doorbreken en dat je zonder alcohol energieker bent. De meesten willen in het vervolg dan ook bewust kiezen om wel of niet  alcohol te drinken.

Gewoon doen!

Met al deze ervaringen hebben deelnemers diverse tips voor mensen die volgend jaar overwegen mee te doen aan de volgende campagne. De belangrijkste is wellicht: “Gewoon doen!” Anderen noemen dat je je van tevoren kunt oriënteren op de alcoholvrije alternatieven: “Organiseer een cocktailparty met Happy Drinks”en “Wit bier 0% is heerlijk als het goed gekoeld is.” Het blijkt belangrijk om zelf voor ogen te houden wat je doel is. “Jij kiest. Leg familieleden geen beperkingen op. Als je het even moeilijk hebt, ga je gewoon een blokje om.”

Wie deze campagnemaand heeft gemist, krijgt volgend voorjaar een nieuwe kans. Dan wordt de campagne 30dagenzonder alcohol weer van 1 t/m 30 maart ingezet.
Dat weekendje Zuid-Limburg moet dus maar niet in maart gepland worden…

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief