WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Britten in de Horstermeer
Horstermeer, di 2 april 2013

Van zaterdag 18 mei tot en met maandag 20 mei 2013 (Pinksteren) wordt het JagthuisFestival georganiseerd in het teken van Benjamin Britten.

persbericht

Uniek Benjamin Britten Kamermuziekfestival

In 2013 is het 100 jaar geleden dat de Britse componist Benjamin Britten geboren werd. Het enige festival in Nederland dat Britten’s 100e ‘verjaardag’ viert met zijn kamermuziek is het JagthuisFestival, dat plaats vindt van zaterdag 18 mei tot en met maandag 20 mei 2013 (Pinksteren) in Het Jagthuis te Nederhorst den Berg. In drie dagen kan het publiek genieten van concerten, films, snuffelen bij de ruilbeurs en genieten van heerlijke maaltijden.

Het JagthuisFestival

Het JagthuisFestival is een jaarlijks terugkerend lentefestival met een ontdekkingstocht naar de kamermuziek van de vorige eeuw. Dit jaar is de keus gevallen op kamermuziek van Benjamin Britten vanwege zijn 100e ‘verjaardag’. Het JagthuisFestival vindt dit jaar voor de 9e keer plaats in Het Jagthuis, gelegen midden in de Horstermeerpolder, te Nederhorst den Berg. Deze concertzaal is een prachtig in stijl gerenoveerde koeienstal, met veel daglicht en een mooi, Hollands uitzicht op het polderlandschap. De sfeer is er vriendelijk en ongedwongen.

JagthuisFestival 2013 – Benjamin Britten (1913-1976)

Bij de weerkaart van het NOS-journaal is aan de linkerkant meestal net dat stukje Engeland te zien waar Benjamin Britten vandaan kwam: Suffolk, een graafschap aan de oostkust van Engeland. Britten overleed er op 4 december 1976 en werd geboren in Lowestoft op Saint Cecilia’s Day, 22 november 1913. Toeval of niet: Sinte Cecilia geldt als de beschermheilige van de muziek. Via zijn vioollerares kwam de jonge Benjamin in contact met Frank Bridge van wie hij belangrijke compositielessen leerde: jezelf vinden, eerlijk zijn in wat je vindt, aandacht voor goede techniek en duidelijk zeggen wat in je hoofd zit. Bridge werd niet alleen de belangrijkste leraar van Britten, ze werden ook vrienden. Britten componeert en vergroot zijn inkomen door op te treden als pianist. Dan leert hij de tenor Peter Pears kennen met wie een levenslange liefdesrelatie ontstaat. Samen verblijven ze gedurende de Tweede Wereldoorlog een aantal jaar in Canada en Amerika. Maar de Engelse oostkust trekt Britten terug. Aanvankelijk is Snape, later Aldeburgh de woonplaats van de twee mannen. In Aldeburgh organiseren zij vanaf 1948 hun eigen festival. Het werd een plek waar nieuwe werken van Britten in première gingen, waar musici elkaar ontmoetten en later ook jonge musici opgeleid werden. In de jaren 60 leert Britten het Russische echtpaar Rostropovitsj-Visjnevskaja kennen, en ook met hen ontstaat een warme vriendschap. Ze bezoeken elkaar over en weer, Britten componeert voor beiden en Rostropovitsj geeft de premières van Britten’s cellowerken. Zoals Britten de cellowerken schreef voor Rostropovitsj, zo componeerde hij de meeste werken met de toekomstige uitvoerenden in gedachten. Liederen voor Peter Pears, hoornpartijen voor Dennis Brain en de werken met harp voor Osian Ellis.
Hij had een sterke voorkeur voor tonale muziek en klassieke vormen, wat inging tegen de mode van die tijd. Britten’s muziek raakt je in het hart.

Centraal bij het Festival staat een zestal concerten. Op zaterdag en zondag worden er films vertoond over leven en werk van Britten. Daarnaast wordt er tijdens het festival een ruilbeurs georganiseerd waar musici en publiek hun cd’s, boeken en bladmuziek kunnen ruilen. Bovendien wordt het publiek in de gelegenheid gesteld op informele wijze met de musici kennis te maken en te genieten van High Tea en Buffet.

Programma JagthuisFestival 2013

zaterdag 18 mei - The Hidden Heart

De grote inspirator en muze voor Benjamin Britten was de Britse tenor Peter Pears (1910-1986). De werken die hij voor hem schreef brachten ze samen in première, Britten was tevens een uitstekende pianist en dirigent. De liefde kwam van twee kanten, zoals in een brief van Pears aan Britten te lezen is: “I am here as your mouthpiece and I live in your music”.

19.15 u film  Benjamin Britten - The hidden heart
Een love story van Benjamin Britten en Peter Pears (in het Engels)

20.30 u concert  The canticles
Benjamin Britten - Canticle I ‘My beloved is mine’ voor tenor en piano, op. 40 (1947)
Benjamin Britten - Canticle II ‘Abraham and Isaac’ voor tenor, sopraan en piano, op. 51 (1952)
Benjamin Britten - Canticle III ‘Still falls the rain’ voor tenor, hoorn en piano, op. 55 (1954)
Benjamin Britten - Suite voor harp solo, op. 83 (1969)
Francis Poulenc – Elegie voor hoorn en piano, FP 168 (1957)
Benjamin Britten - Canticle V ’The death of St Narcissus’ voor tenor en harp, op. 89 (1974)
Benjamin Britten - Cabaretsongs

openingsborrel met feestelijke hapjes

zondag 19 mei - A Time There Was

‘A time there was’ reflecteert Britten’s berusting in het weten dat zijn actieve leven als componist voorbij is. Inspiratie deed hij op bij Purcell en oefening kreeg hij bij Bridge. Hij had het vermogen ongrijpbare emoties in muziek vast te leggen. Kan een tijd, toen alles goed ging, voordat de ‘ziekte van het gevoel’ ontkiemde, terugkeren?

15.30 u concert - Floreal Strijkkwartet
Henry Purcell/Benjamin Britten - Chacony voor strijkkwartet
Benjamin Britten - 2e strijkkwartet, op. 36 (1945)

sweet high tea

16.45 u documentaire  Benjamin Britten - A time there was...
Van het Aldeburgh Festival tot ‘an excellent patient’ (in het Engels)

pauzesoep

18.00 u concert
Frank Bridge - Noveletten voor strijkkwartet, H44 (1904)
Benjamin Britten - Serenade, op. 31 (1943)

maandag 20 mei - Voyage To Russia

In 1963, 1964, 1965, 1966 en 1971 bezocht Benjamin Britten de Sovjet Unie. En altijd zijn vrienden Slava & Galina en Sjostakovitsj, in de concertzaal, thuis of hun datsja. Britten schreef de Cellosuites voor Rostropovitsj, Sjostakovitsj de Romances voor Visjnevskaja en Rostropovitsj.
Britten & Pears droegen het muziekonderwijs een warm hart toe en zij richtten de ‘Britten-Pears school for advanced musical studies’ op. In het fringe-concert van vandaag worden werken van Britten uitgevoerd door amateurs en studenten.

15.30 u fringe, o.a.:
Benjamin Britten - Flower Songs, op. 47 (1950)

16.30 u concert - Gregor Horsch cello
Benjamin Britten - Cellosuite nr 1, op. 72 (1964)
Benjamin Britten - Cellosuite nr 3, op. 87 (1972)

17.30 u concert - Trio Bloedrood, m.m.v. Anitra Jellema-sopraan
Frank Bridge - Phantasy voor pianotrio, H79 (1907)
Dmitri Sjostakovitsj - Romances voor sopraan en pianotrio, op. 127 (1967)

buffet, geïnspireerd op Russische en Britse gerechten, verzorgd door de Vrolijke Keuken

De musici

Bernard Loonen - tenor
Kirsten Jeurissen - hoorn
Maarten Hillenius - piano
Maria Fiselier - mezzo-sopraan
Erika Waardenburg - harp
Gregor Horsch - cello
James Munro – contrabass

amateurs & studenten

(Biografieën, zie hierna)
Floreal Strijkkwartet:
          Emma Breedveld - viool
          Josje ter Haar - viool
          Ruben Sanderse - altviool
          Job ter Haar - cello
Trio Bloedrood:
          Anna van Nieukerken - piano
          Sanne van der Horst - cello
          Anne-Marie Volten - viool
m.m.v. Anitra Jellema - sopraan

Ruilbeurs

Gedurende het hele festival is er een ruilbeurs. Lekker snuffelen bij cd’s, muziekboeken of bladmuziek. Tenminste, als het publiek die inbrengt. Een goede gelegenheid eens door uw kasten te gaan op zoek naar exemplaren waarvan u niet wist dat u ze bezat en die u graag ter ruiling aanbiedt. Wie weet wat anderen voor u hebben gevonden!

100 jaar Britten - Het KamermuziekFestival van 2013

Tijdens zijn leven was Benjamin Britten in Nederland al erg geliefd. Opera’s waarvan de inkt nauwelijks droog was werden bij het Holland Festival direct geprogrammeerd. En nu, ter gelegenheid van Britten’s 100e ‘verjaardag’, vindt een festival plaats met zijn kamermuziek, het enige in Nederland! Grijp uw kans en maak kennis met de ontroerende muziek voor kleine bezetting van deze bijzondere componist.

En waarom laat het JagthuisFestival zo’n onuitwisbare indruk achter?

  • Ten eerste natuurlijk vanwege de mooie programmering en de uitstekende musici. U hoort wellicht werken die u nog nooit gehoord hebt of componisten van wiens bestaan u niet wist. We hopen dat het u stimuleert ook zelf op zoek te gaan naar onbekendere werken en ze misschien wel te spelen.
  • Daarnaast maken de entourage (concerten vinden plaats in een verbouwde stal met uitzicht op de weilanden), de landelijke omgeving, de intimiteit, rust en het heerlijke eten het JagthuisFestival tot een “fête champêtre”.
  • U bent in de gelegenheid tussen de concerten door met elkaar van gedachten te wisselen of een tentoonstelling te bekijken.
  • Als u zelf een hotelletje of kampeerplekje zoekt (suggesties op www.jagthuis.nl), kunt u ’s ochtends lekker wandelen of fietsen en laat u zich de rest van de dag verwennen bij het festival: zo bezorgt u zich een onvergetelijk weekend.

Toegangskaarten en locatie

passepartout hele festival: € 130, inclusief Festivalprogrammaboek
dagkaart zaterdag: € 30
dagkaart zondag: € 55
dagkaart maandag: € 55
los concert: prijs zie website

Fietsers krijgen 10% korting op de concerten.

Kaarten voor het JagthuisFestival zijn te bestellen via de website [www.jagthuis.nl] of door een e-mail te sturen aan stal@jagthuis.nl met daarin de vermelding van het aantal kaarten voor de gewenste datum. Tegelijkertijd kan het bedrag overgemaakt worden op ABN-Amro 43.46.94.541 t.n.v. Stichting Het Jagthuis Kamermuziek te Nederhorst den Berg. De kaarten liggen dan voor aanvang van het eerste concert gereed.

Locatie:

Het Jagthuis
Middenweg 88
1394 AM Nederhorst den Berg
www.jagthuis.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief