WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Samen tegen Ter Sype
Hilversum, wo 28 november 2012

De tegenstanders van de woonwijk Ter Sype en de daaraan verbonden maatregelen op het vliegveld trekken samen ten strijde tegen Wijdemeren en Hilversum.

GL en G&E werken samen

In een bomvolle Bethlehemkerk in Hilversum Zuid vonden de bewoners van Hilversum Zuid, de Utrechtseweg, een deel van Loosdrecht en van Hollandse Rading elkaar in hun verzet tegen maatregelen om de nieuwbouw van 600 woningen in Ter Sype mogelijk te maken. De bijeenkomst was georganiseerd door GroenLinks Hilversum, die het verzet samen met Eddie de Paepe van de Gooi en Eemlander organiseert tegen de, voor de bouw vereiste, draaiing en verharding van de startbaan op vliegveld Hilversum.

Onrust aangewakkerd

De onrust is ontstaan door berichten in de Gooi en Eemlander over een geheim concept convenant tussen Wijdemeren, Hilversum, de provincie en het vliegveld, dat midden vorig jaar is opgesteld als bespreekstuk. Het convenant is nooit ondertekend. Daarom konden de de wethouders Van Waveren (Wijdemeren) en Jooren-Vander Boor (Hilversum) op vragen van raadsleden verklaren dat er geen convenant bestaat, ondanks het feit dat GroenLinks en Eddie de Paepe in de Gooi en Eemlander stellen dat dat wel het geval is. Overigens staat in dat concept-convenant dat de verkeersafwikkeling van de nieuwbouwwijk zal geschieden over Wijdemeers grondgebied.

Gestippeld Tracé

GroenLinks ontdekte in de structuurvisie van Hilversum een gestippeld tracé langs de zuidkant van Kerkelanden en de Noodweg naar de A27. Ondanks ontkenningen en bezweringen van de Hilversumse wethouder trok de partij uit dat deel van de structuurvisie de conclusie dat die ontsluiting al gepland was, waarmee de onrust met welwillende hulp van de Gooi en Eemlander nog sterker aangewakkerd werd.

Flameling in de branding

Felix Flameling, het enige Wijdemeerse GL raadslid, was op de bijeenkomst die zijn Hilversumse partijgenoten hadden georganiseerd. Hij verklaarde daar dat zijn fractie pal achter de nieuwbouwplannen voor Ter Sype staat. Hij verklaarde ook dat de Wijdemeerse gemeenteraad niets weet van een Zuiderheideweg. Wel dacht hij dat die mogelijk zou passen in een onderzoek dat Wijdemeren in stelt naar randwegen. Hij raadde de zaal aan om op dat punt achterdochtig te blijven, temeer omdat ook Flameling zelf tegen het Wijdemeerse onderzoek naar randwegen is. Zijn Hilversumse collega Jan Kasje liet zich steviger uit. Hij denkt dat er achter de schermen afspraken zijn gemaakt tussen Wijdemeren en Hilversum.

Clubblad G&E

De bewonersgroepen gaan hun krachten bundelen in hun verzet tegen de nieuwbouwwijk Ter Sype en de gevolgen daarvan. In de Gooi en Eemlander van vandaag, tegenwoordig het clubblad van Geen herrie op de Hei, stond een artikel met deze strekking van de hand van Eddie de Paepe, opgesierd met een foto van de hand van Eddie de Paepe.

Dossier Ter Sype / Vliegveld

bron
G&E
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief