WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
OSG: Van wie is de Aarde?
Kortenhoef, wo 7 november 2012

Op 18 november spreekt Prof. Dr. Jan J. Boersema voor de OSG in het Oude Kerkje aan de Dijk in Kortenhoef over de vraag: Van wie is de Aarde?

persbericht

Van wie is de Aarde?

Op 18 november spreekt Prof. Dr. Jan J. Boersema voor de OSG in het Oude Kerkje aan de Dijk in Kortenhoef over de vraag: Van wie is de Aarde?

Het is een Nescio-lezing/koffieconcert in samenwerking tussen de OSG Kortenhoef i.s.m. VUConnected.


Prof. Dr. J.J. Boersema

Korte inhoud:

Een paar sterk uiteenlopende antwoorden:

  • "Van iedereen” vertelt Garrett Hardin ons en dat is nu juist het probleem, want dan voelt niemand zich verantwoordelijk.
  • "Van niemand" zegt Chief Seattle volgens de overlevering, "want we kunnen de aarde en de lucht niet bezitten"
  • "De aarde is des Heeren" lezen we in het Nieuwe Testament (1 Korinthe 10)
  • "Niet van ons, want we hebben de aarde geleend van onze kleinkinderen" roepen milieubeschermers ons toe.

Wat betekenen deze antwoorden, wat zijn de verschillen en wat zijn de consequenties voor onze verantwoordelijk jegens de aarde?
Dat zijn de vragen die in deze Nescio-lezing aan de orde komen.

Jan J. Boersema (1947) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en was aan diezelfde universiteit verbonden als onderzoeker en docent milieukunde. Van 1994 tot 2005 was hij werkzaam bij het ministerie van VROM. In 1994 werd hij tevens docent bij het Centrum voor Milieukunde van de Universiteit Leiden (CML). De laatste jaren heeft hij zich vooral bezighouden met de historische, filosofische en religieuze achtergronden van het milieuvraagstuk in onze westerse cultuur. Hij is hoofdredacteur van het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Sciences (ES) en eindredacteur van het Basisboek Mi¬lieukun¬de (1984/1992) en Principles of Environmental Science (2004) Hij promoveerde in 1997 aan de RuG op een milieukundig- theologisch proefschrift Thora en Stoa over mens en natuur Een bijdrage aan het milieudebat over duurzaamheid en kwaliteit. Een Engelstalige uitgave, The Torah and the Stoics, verscheen in 2001 bij Brill (www.brill.nl) In maart 2002 werd hij benoemd als bijzonder hoogleraar -en in maart 2005 als gewoon hoogleraar - aan de VU, faculteit ALW (Aard en Levenswetenschappen) met als leeropdracht de Culturele en levensbeschouwelijke dimensies van de relatie mens natuur. Vanaf deze datum is hij ook als senior medewerker verbonden aan het Blaise Pascal Instituut van de VU. Op 3 oktober 2002 hield hij zijn inaugurele rede getiteld: Hoe Groen is het Goede Leven? Over vooruitgang en het natuurlijk milieu in onze westerse cultuur.

Het concert rond de lezing zal worden verzorgd door Kana Yamaguchi, vleugel en Liesbeth van der Blom, fluit.

Zij spelen de volgende werken:

Voor de lezing:
1. Jules Mouquet (1867 – 1946) 2 delen uit Sonate “La Flute de Pan” op. 15
2. Jaap Geraedts (1924 – 2003) Sonatina voor fluit en piano

Na de lezing:
3. Gabriel Faure (1845 – 1924) “Apres un Reve”
4. Francis Poulenc (1899 – 1963) Sonate voor fluit en piano


Kama Yamaguchi

Kana Yamaguchi werd geboren in Japan. Zij begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en ontwikkelde zich, al voordat zij als tienjarige met haar ouders naar Nederland verhuisde, als een veelbelovend muzikaal talent. In Nederland studeerde ze bij Ludwig Olshansky. Ze studeerde af aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam bij Willem Brons. Daarna behaalde ze de diploma’s Uitvoerend Musicus en Kamermuziek bij Sumiko Nagaoka aan het Utrechts conservatorium. Vervolgens heeft zij door geheel Europa masterclasses gevolgd en heeft zij samen met violist Berent Korfer internationaal veel lof geoogst met het vervaardigen van de cd ‘Maxtraordinary’.


Liesbeth van der Blom (Foto: Bart Homburg)

Liesbeth van der Blom studeerde dwarsfluit aan het Conservatorium van Alkmaar. Vervolgens volgde zij een opleiding voor Muziek op Schoot (Peuters en Muziek) docente via het Conservatorium van Amsterdam. In maart 1993 ging Liesbeth met het Heemsteeds Kamerorkest op concertreis door Japan. Ook volgde zij workshops o.a. bij fluitiste Eleonore Pameijer in Gerano (Italië). Vanaf 2005 is zij werkzaam als docente dwarsfluit aan de Muziekschool van Heemskerk, en geeft zij leiding aan het Dwarsfluitensemble. Naast het lesgeven is optreden een belangrijke bezigheid. Met kleine ensembles of solistisch is ze regelmatig te beluisteren.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief