WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
De Ster van Loosdrecht
Loosdrecht, wo 21 maart 2012

Vorige week boden 31 eigenaren van grond in het gebied 'De Ster van Loosdrecht' hun plan aan om het karakter van het gebied te bewaren.


Logo van de website.

Eénendertig grondeigenaren overhandigden hun plan in Loosdrecht aan gedeputeerde Jaap Bond. In hun plan beschrijven de grondeigenaren hoe zij gezamenlijk het karakteristieke Sterlandschap willen conserveren.


De Ster van Loosdrecht. In het midden ligt Nieuw Loosdrecht.
Linksboven Intratuin in Kortenhoef.
Rechtsboven de wijk Kerkelanden van Hilversum.

In 2009 is door Provinciale Staten €1,5 miljoen aangewezen voor het beheer in het Stergebied. Er wordt al enige jaren samengewerkt door de grondeigenaren en de provincie om een nieuwe vorm van het beheer te ontwikkelen.

Landschapspakket

Op de website van de Provincie Noord-Holland staat over het plan:

"De grondeigenaren willen een ‘landschapspakket’ en een collectieve aanpak voor het regelen van onderling gebruik en het uitvoeren van maatregelen die gezamenlijk efficiënter zijn. Voorbeelden hiervan zijn de aanpak van probleemonkruiden, mollen, faunabeheer en onderhoud van recreatieve voorzieningen. Verder ontwikkelen de grondeigenaren selectieve ‘pluspakketten’ die specifiek gericht zijn op het verhogen van de natuurkwaliteit.

Het gaat bijvoorbeeld om ruim 50 hectare particulier natuurbeheer, 18 kilometer botanisch slootkantbeheer en aanleg en beheer van een select aantal natuurvriendelijke oevers. Een derde peiler is het verbeteren van de recreatieve beleving zonder schade aan natuur en landschap, zoals doorkijkjes op het gebied vanaf de dijk en gereguleerde recreatie en educatie in de polder."

Het gehele plan is te vinden op: www.stervanloosdrecht.nl. Dit is een website die door de vereniging van eigenaren is ingericht.

bron
WWK
foto
Google Maps
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief