WIJDEMEERSE WEBKRANT
Boven verdenking Verheven
Nederhorst den Berg, vr 22 juni 2012

Cor Koster vindt dat rechters, notarissen, overheidsdienaren en -instituten volstrekt onverdacht moeten zijn. Hij pleit daarom voor aangifte.

ingezonden brief

Over aangifte doen

Het is inderdaad, zoals Rik Jungmann stelde, een merkwaardige zaak, die valse handtekening. Iemand zet zo maar even een krabbel op een document van het kadaster, zich voordoende als gemeenteambtenaar. En de gemeente laat dat maar zo. Terecht ook dat Voigt (Dorpsbelangen) hierover vervolgens de burgemeester aan de tand voelde.

Dat iemand zo'n handtekening zet, verbaast me overigens niet zo erg. Toen in 2002 drie gemeenten fuseerden tot Wijdemeren kreeg ik wat meer inzicht in wat er in 's-Graveland/Kortenhoef speelde en hoe daar de hazen liepen. Er bleek een groepje mensen te zijn dat zich actief met het bestuur van de gemeente bemoeide. Ongetwijfeld met de beste bedoelingen, al was men ook niet onbekend met het gezegde dat wie zich warmen wil, dicht bij het vuur moet gaan zitten. Joviale mannen, nooit te beroerd om een rondje te geven. Er was een hoog ouwe-jongens-krentenbrood gehalte. Heel gezellig allemaal. Ik noemde ze wel de 's-Gravelandse maffia.

Effe iets regelen

In dat soort kringen zie je vaak cowboy-gedrag. Ik vermoed dat die handtekening daar een simpel voorbeeld van is. Effe iets regelen... Niet zeuren, maar doen...

Moet de gemeente aangifte doen? Ja natuurlijk! Er zijn namelijk instellingen en instituties waar je als burger van op aan moet kunnen. De rechterlijke macht is daar een voorbeeld van. Daarom zijn we altijd zo boos over het falen van justitie; onze rechtstaat kan alleen maar functioneren als rechters betrouwbaar zijn. Het notariaat is een ander voorbeeld. Van een beetje fraude bij een bouwbedrijf kijk je niet op, maar over sjoemelende notarissen kun je je echt opwinden. Hetzelfde geldt voor een gemeente. Die dient zich aan regels te houden.

Vertrouwen

Het is makkelijk om te denken: "ach, het is al zo lang geleden... ach, wat schiet je ermee op... ach, het zou waarschijnlijk geen verschil gemaakt hebben... ach, laten we het niet ingewikkelder maken dan het al is..." Er is vast ook wel sprake van een zekere loyaliteit van het huidige bestuur ten opzichte van bestuurders uit het verleden. Continuïteit van bestuur, weetjewel -  "laten we de zaak met de mantel der liefde bedekken". Maar als een gemeente dit soort dingen over haar kant laat gaan, dan vertoont ze zelf cowboy-gedrag en verliest ze het vertrouwen van de burger.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

Naschrift WWK:

Cor Koster was rond de herindeling en enige jaren daarna afdelingsvoorzitter van het CDA Wijdemeren.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief