WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
WWK op bezoek bij DB
Kortenhoef, wo 11 juli 2012

Gisteravond hield Dorpsbelangen haar pre-raad-ledenvergadering. In DB jargon de DorpsBelangrijke bijeenkomst. De WWK was er op bezoek.

Ongeveer dertig mannen en enkele vrouwen, trouwe aanhangers van Dorpsbelangen, kwamen bij elkaar in Dirks Sportcafé in sporthal De Fuik in Kortenhoef om samen de raadsagenda van donderdag door te nemen. Vier fractieleden (Voigt, Van Hattem, Co de Kloet en Nuissl) en de twee DB-wethouders namen deel aan de vergadering. Ook oud DB(L) raadslid André Spils, nu voor de VVD in het Waterschapsbestuur, was van de partij. De vergadering werd voorgezeten door Wiet van den Brink, die in zijn opening Dirk van den Broek hartelijk dankte voor diens gastvrijheid in het Sportcafé en de hapjes en de drankjes.

Wiet van den Brink richtte het oog op de toekomst. "Over anderhalf jaar gaan we naar de stembus." Hij riep iedereen op om in zijn omgeving mensen aan te sporen om lid te worden van DB, met name jeugdige versterking is zeer welkom.

Na deze oproep nam fractievoorzitter René Voigt het woord om de agenda door te nemen. Wie heftige politieke discussies had verwacht kwam bedrogen uit. De lange lijst met ingekomen stukken werd doorgenomen, waarbij Voigt het uiterste vergde van zijn iPad bij het eindeloos heen en weer scrollen.

Weinig slagvaardig

De behandeling van de meeste stukken wordt door DB overgelaten aan het college. Werd daartoe niet besloten, dan gaat DB aanbevelen om ze in commissievergaderingen na de zomer te behandelen. Als het aan DB ligt zal er donderdagavond in de raad geen discussie zijn over welke actuele kwestie dan ook. Zo kan het gebeuren dat een ingekomen stuk eerst twee maanden in de Loosdrechtse burelen suddert, voor het op de raadsagenda komt. Daarna besluit de raad om het door te verwijzen naar een commissie. Een doorlooptijd van enkele maanden is dan zo bereikt. Weinig slagvaardig, meaar kennelijk als procedure zo besloten door de raad.

Villakwestie

René Voigt zei dat de familie Vermeire alsnog een bezwaar tegen het bestemmingsplan had ingediend, maar dat zij dat helaas te laat hadden gedaan en het daarom op formele gronden niet ontvankelijk verklaard moet worden. Toch wil DB onderzoeken of er in de verdere procedure, bijv. als het bestemmingsplan in de raad komt, een mogelijkheid is om de bouw van de villa van Lüschen tegen te houden.

Groenewoud

Over de belt Groenwoud ontstond enige discussie. Niet over de wijze van communiceren met de burgers en het gebrek aan regie door de gemeente.
Wel werd geoordeeld over de plannen van Afvalzorg. Joep Nuissl en Co de Kloet vroegen zich af of het afdekken met zand, zoals door Afvalzorg voorgesteld, wel voldoende waarborgen geeft. Nuissl opperde om de belt met rust te laten om ieder risico uit te sluiten. Ook vroeg Joep Nuissl of de BV Afvalzorg wel financieel staat is om de toegezegde garanties waar te maken als er op langere termijn alsnog echt een calamiteit gebeurt met het chemisch afval van de belt. Zowel Voigt als wethouder Gert Zagt vonden het feit dat Afvalzorg eigendom is van twee provincies (90% NH, 10% Flevoland) vertrouwenwekkend.

Huisvesting scholen

Bij de agendapunten wekte de voorgenomen verplaatsing van de Regenboog- en de Curtevenneschool in Kortenhoef naar de Kwakel, zoals beschreven in het huisvestingsplan, flinke verbazing bij de aanwezigen. Het bleek onduidelijk te zijn waar aan de Kwakel en wat daar dan nog meer zou moeten komen. De meeste aanwezigen vonden het een slecht idee om de scholen uit het hart van Kortenhoef te halen.

Dorpscentrum is opgeknapt

Bij het agendapunt over het "opknappen" van het Dorpscentrum Oud Loosdrecht verklaarde een trotse wethouder Jaap van Waveren dat het werk al bijna klaar is. De Heul is uitgegraven tot de "wankelbrug", zodat het mogelijk is om naar de brug te varen en achteruit weer terug! Volgend jaar moet het tweede deel naar de Vuntusplas gereed komen. Ook is er geasfalteerd, waarmee extra parkeerplaatsen zijn gerealiseerd. "De bezoekers van de cafetaria worden niet meer gezandstraald." :constateerde Van Waveren tevreden.

Rijk kort nog meer

Uit de hoek van wethouder Gert Zagt van financiën kwamen zeer zorgelijke geluiden. De cijfers, die in de voorjaarnota genoemd zijn, blijken al weer achterhaald. In de junicirculaire heeft het rijk extra kortingen op de rijksbijdragen aangekondigd van enkele tonnen. Voor dit jaar alleen al komt er 2,5 ton minder uit Den Haag naar Wijdemeren.

Doets: Doe iets of we halveren

Aan het eind van de vergadering deed Adriaan Doets een zeer dringend beroep op zijn partij om binnenkort met zichtbare en aansprekende resultaten te komen. "Anders worden we met de verkiezingen van 2014 gehalveerd." Hij pleitte voor snelle nieuwbouw op de Loosdrechtse lokatie Ter Sype. Wethouder Jaap van Waveren zei dat dat de goede kant op gaat, maardat het allemaal nog erg gevoelig ligt. "Meer kan ik er nu niet over zeggen."

Gemoedelijk

Het was een zeer gemoedelijke vergadering waar niet zwaar gedebatteerd werd over zwaarwichtige onderwerpen. De trouwe leden waren niet zeer kritisch en gespitst op de politieke actualiteit. Els Riebroek was de enige die klaagde over de groenvoorziening. René Voigt verwees haar naar het servicepunt van de gemeente en Cor van Dijk bevestigde dat die aanpak bij hem goede resultaten had opgeleverd.

Een speciaal woord van dank willen wij hier schrijven voor de openhartigheid waarmee DB ons ontving en ook dank aan Dirk van den Broek voor het gastvrije onthaal.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief