WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Conflict over Pacht
's-Graveland, za 7 juli 2012

Natuurmonumenten wil vijf woningen aan de Oude Meentweg in 's-Graveland bouwen en vraagt om een bestemmingswijziging.

Afgelopen woensdagavond, 3 juli, werd in de raadszaal de hoorzitting gehouden over het bestemmingsplan Kern 's-Graveland. Tijdens die hoorzitting verscheen de heer De Bruin, die aan de Oude Meentweg in 's-Graveland woont, samen met een advocaat om in te spreken.

Tijdens de hoorzitting bleek dat de vader van de heer De Bruin en later hij zelf al éénenvijftig jaar een woonhuis met stallen en land van Natuurmonumenten aan de Oude Meentweg pacht. Natuurmonumenten zegde de pacht van de heer De Bruin op omdat Natuurmonumenten op diezelfde plek, in het bosgebied, vijf woningen wil bouwen.

Padden en salamanders

Om aan te tonen dat hij echt in een natuurgebied woont had de heer De Bruin
enkele padden en salamanders naar de zitting meegenomen. Ook vertelde hij dat er veel zwaluwen rond de door hem gepachte stallen huizen. Volgens de heer De Bruin zullen de padden, salamanders en zwaluwen moeten verdwijnen als de plannen van Natuurmonumenten door gaan.

Het conflict tussen de heer De Bruin en Natuurmonumenten over de pachtovereenkomst leidde tot een rechtszaak, die door Natuurmonumenten werd verloren. De pachter, de heer De Bruin, mag van de rechter niet door Natuurmonumenten uit zijn huis en van zijn land worden gezet.

Bestemming wijzigen

Om woningbouw op die plek mogelijk te maken moet de bestemming van de grond omgezet worden van agrarisch in woningbouw. Natuurmonumenten anticipeerde op de woningbouw en vroeg aan de gemeente om de bestemming van de grond te wijzigen in woningbouw, ondanks dat de rechtszaak tegen de pachter verloren werd en woningbouw dus onmogelijk is (zolang de pachter er blijft zitten).

Commissie adviseert

De commissie van de gemeente, die de heer de Bruin woensdag hoorde in het kader van het bestemmingsplan Kern 's-Graveland, zal moeten adviseren over het feit of de bestemming al dan niet gewijzigd wordt in woonbestemming. De rechter oordeelde dat de pachter blijft zitten waar hij zit (en de bestemming wordt dus niet gewijzigd). Maar de juridische wegen van bestemmingsplannen zijn soms ondoorgrondelijk.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief