WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Comazuipen neemt toe
Wijdemeren, di 4 oktober 2011

Het alcoholgebruik onder de zestien jaar is afgenomen, maar het comazuipen in de regio neemt toe. Dat meldt de GGD.

persbericht

Toename comazuipen jeugd in Gooi en Vechtstreek

Dinsdag 27 september organiseerde de GGD Gooi & Vechtstreek een brede regiobijeenkomst, getiteld ‘Grip op alcohol jeugd, door een frisse blik op riskant alcoholgebruik jeugd in Gooi en Vechtstreek’.

Uit de cijfers van de GGD blijkt dat het alcoholgebruik onder de 16 jaar afgenomen is. Hier tegenover staat echter dat het comazuipen in de regio toeneemt.

“De brede aanpak van GGD, gemeenten, politie, scholen, horeca, zorg en ouders heeft dus effect, maar we zijn er nog niet”, was de conclusie van de bijeenkomst.

Veel belangstellenden afkomstig uit gemeenten, politiek (wethouders en raadsleden), onderwijs, politie, zorg, horeca én ouders volgden actief de lezingen van de diverse sprekers en gingen verwoed met elkaar in discussie. De bijeenkomst werd geopend door wethouder E. Boog van Hilversum. Vervolgens presenteerde projectleider mw. I. Laméris de resultaten van 4 jaar Samen aan de slag tegen riskant alcoholgebruik jeugd. 

De naleving van de leeftijdsgrens is flink verbeterd. In 2009 konden 8 van de 10 jongeren onder de 16 nog alcohol kopen in de horeca, cafetaria en supermarkt. In 2010 nog maar 4 van de 10.
Ook het alcoholgebruik onder de 16 jaar is flink afgenomen: aanzienlijk minder 13- en 14-jarigen drinken alcohol. In 2006  had 37 % van de tweedeklassers de laatste maand alcohol gedronken, in 2010 was dit gedaald naar 19%. Ook bij 15 jarigen is een daling te zien. Maar net als in 2006 drinkt 70-80% van de 16/17-jarigen alcohol en niet weinig, maar veel.  Meer dan de helft van de
16/17-jarigen heeft de afgelopen maand ‘binge’ gedronken, dat wil zeggen minstens vijf glazen per gelegenheid. Ook 15-jarigen drinken veel:  1 op de 3 jongeren van 15 jaar heeft de laatste maand binge gedronken. Dit is weliswaar minder dan in 2006, maar nog steeds (te) veel. 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de presentatie van de kinderarts van Tergooiziekenhuizen, dr. C. lasham, gemeld werd dat de leeftijd van de comazuipers toeneemt; van gemiddeld 14 jaar in 2007 naar gemiddeld 15 jaar in 2011. Verontrustend is echter dat vooral het aantal comazuipers toeneemt. Van 16 in 2007, 28 in 2009 tot 26 in de eerste helft van 2011. “Als het zo door gaat zijn, komen er dit jaar 40-50 comazuipers in Tergooiziekenhuizen”, is de verwachting van dr. C. Lasham. 

De comazuipers zijn het topje van de ijsberg. Daarom is het belangrijk om door te gaan met de brede aanpak van het riskante alcoholgebruik jeugd. Daarbij is en blijft de inzet van alle partijen nodig: ouders op de eerste plaats, maar ook scholen, zorg, politie, horeca, sportkantine en gemeenten.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
bewolkt
17 gr.
windkr. 3