WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Sculpturen bij Sypesteyn
Loosdrecht, di 21 juni 2011

Deze zomer toont Kasteel-Museum Sypesteyn in de tuin sculpturen van de Russische beeldhouwer Alexander Taratynov (Moskou 1956).

persbericht

Beelden van Alexander Taratynov in de tuin van Kasteel Sypesteyn

Deze zomer toont Kasteel-Museum Sypesteyn in de tuin sculpturen van de Russische beeldhouwer Alexander Taratynov (Moskou 1956). Taratynov combineert de traditie van een autoritair monumentalisme met het zoeken naar veel vrijere mogelijkheden van expressie.

Terwijl zijn monumentale steigerende paarden duidelijk afstammen van de grote officiële monumenten van het Russische Rijk en de Sovjet Unie, laat Taratynov zich bij zijn persoonlijke zoektocht vaak inspireren door grote meesters uit de kunstgeschiedenis. Als voorbeelden kiest hij daarbij niet alleen beeldhouwers, maar juist ook kunstenaars die werkten in het platte vlak.

In Nederland werd Taratynov vooral bekend met zijn ‘hertaling in brons’ van Rembrandts Nachtwacht. Deze groep stond drie jaar op het Rembrandtplein, waar hij door ongeveer een miljoen toeristen als omgeving werd gebruikt om zich in te laten fotograferen. Behalve Rembrandts schilderij nam Taratynov ook werk van Dürer, Bruegel en moderne schilders als uitgangspunt voor zijn bronzen. In het gras bij kasteel Sypesteyn staat nu een monumentale bronzen versie van De kus van de Weense schilder Gustav Klimt.

Vaak minder monumentaal, maar daarmee niet minder aansprekend zijn Taratynovs werken, die niet zijn geïnspireerd op grote voorbeelden. Wanneer Taratynov zijn eigen held wordt, ontstaan beelden in een eigen taal. Diana, godin van de jacht en Bacchus, god van de wijn, zijn qua onderwerp ontleend aan de Klassieke Oudheid, maar komen tot leven in elegante vormen, die duidelijk van Taratynov zijn. Charmant is ook het hond(je) Winston, dat met een vragende blik omhoogkijkt, nu niet in brons maar in graniet.

Dat Taratynovs persoonlijk universum ook een monumentaal formaat aankan demonstreert ten slotte het monumentale bronzen beeld Hoola Hoop, dat de voorbijgangers vanaf de singel tussen voorplein en kasteel naar Sypesteyn lokt.

Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuw Loosdrechtsedijk 150
dinsdag t/m zondag 12-17 uur
www.sypesteyn.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
half bewolkt
22 gr.
windkr. 3