WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Maai uw eigen gazon!
Wijdemeren, zo 19 juni 2011

Het CDA roept het college van B en W op om ruimte te bieden aan particuliere initiatieven in het onderhoud van de openbare ruimte.

persbericht

CDA Wijdemeren

Vragen onderhoud openbare ruimte

Uit vragen en opmerkingen die wij ontvangen en artikelen in onze lokale bladen, blijkt een groeiende ergernis over het onderhoud van de openbare ruimte. Daarnaast verbaast het inwoners en ondernemers dat eigen initiatieven om een helpende hand te bieden resoluut worden afgewezen.

Het CDA vindt dat initiatieven van bewoners, ondernemers en organisaties die (een deel van) het beheer zelf willen uitvoeren juist ondersteuning verdienen. En daar zijn goede redenen *) voor.

In verschillende gemeenten krijgt zelfbeheer (of medebeheer) van de openbare ruimte steeds meer aandacht. Soms is zelfbeheer ontstaan als bezuinigingsmaatregel (zoals in de gemeente Utrecht) en vervolgens als beleidsdoelstelling verder ontwikkeld en uitgegroeid. Voor zowel bewoners en ondernemers als de gemeente levert het meerwaarde op: meer contacten met buurtgenoten, grotere sociale controle, meer zorg voor de woonomgeving, mooiere openbare ruimte, plezier in de bijbehorende ‘handenarbeid’.
Betreffende bovenstaande heeft de CDA fractie de volgende vragen:

  1. Is het juist dat de gemeente niet toestaat dat bewoners die dat aanbieden, zelf de groenvoorzieningen in hun eigen omgeving op orde mogen brengen?
  2. Is het juist dat aanbiedingen van ondernemers, die gratis beplanting e.d. willen leveren, worden geweigerd?
  3. Bent u het met de CDA-fractie eens dat initiatieven van bewoners, ondernemers en organisaties een bijdrage kunnen leveren aan het beheer van de openbare ruimte?
  4. Bent u het met de CDA-fractie eens dat een goed onderhouden openbare ruimte een belangrijke bijdrage levert aan de leefomgeving van onze inwoners en de attractiviteit van onze dorpen?
  5. Bent u bereid beleid te ontwikkelen om zelfbeheer of medebeheer door bewoners, ondernemers en organisaties mogelijk te maken en te stimuleren?
  6. Bent u bereid - in afwachting van dit beleid - actuele initiatieven van bewoners, ondernemers en organisaties te aanvaarden en waar mogelijk te ondersteunen?

Wij verzoeken u de vragen schriftelijk te beantwoorden. Gelet op de actualiteit en omdat er voor het zomerreces geen commissievergaderingen meer zijn voorzien, willen wij het onderwerp agenderen voor de raadsvergadering van 30 juni a.s.

Met vriendelijke groet,
Namens de CDA fractie
Theo Reijn
Jan Verbruggen

*) bronnen: CROW, Naar ondernemend beheer van de openbare ruimte; Gemeente Utrecht, Meedoen met beheer; KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, Beheer openbare ruimte; VROM, Effectief beheer van de openbare ruimte

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
bewolkt, nat
18 gr.
windkr. 5