WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wdm is niet alleen Loosdrecht
Kortenhoef, di 14 juni 2011

Wijdemeren is meer dan Loosdrecht. Co de Kloet neemt stelling tegen de visie van het college inzake stimulering van toerisme in Wijdemeren.


DB raadslid Co de Kloet.

ingezonden brief

De kern van Wijdemeren.
Recreatie en toerisme.

Ik heb mij in hoge mate geërgerd aan het visiestuk “de kern van Wijdemeren”, een stuk over recreatie en toerisme, dat uitblinkt in een wel heel erg overspannen kijk op de mogelijke ontwikkelingen. Uiteindelijk blijkt de kern van Wijdemeren te bestaan uit Loosdrecht, dat aan alle kanten  moet worden gestimuleerd om middenstand en bedrijfsleven optimaal te laten profiteren van de toeristenstroom. Ook met gemeenschapsgeld.

Moet dat eigenlijk wel? Want laten we eerlijk zijn: waar blijft het geld van Ingrid en Henk als ze een dagje komen zonnen en zeilen? Juist, niet in de kas van de gemeente dus.

Wat heeft de visie allemaal in petto;
Voor Nederhorst den Berg het hergraven van de Reevaart, waartegen in het dorp nogal wat weerstand bestaat en dat, zoals iedereen weet, financieel volstrekt ophaalbaar is. Dat is zo’n beetje alles, op een wandelpad over de ringdijk in de Horstermeer na.
Voor Kortenhoef valt er niet veel te beleven. En als er wat te beleven valt – een kunstroute bijvoorbeeld – dan gebeurt dat buiten bezwaar van de gemeentekas. Fietspaden dwars door de graslanden is een idee dat mogelijk op Kortenhoef slaat.
Voor ’s-Graveland moeten de buitenplaatsen worden ontsloten, maar die zijn door Natuurmonumenten al opengesteld. Die opmerking is dus een merkwaardige slag in de lucht. En vaart in de vaart, de doorgaande vaarroute via de ’s-Gravelandse vaart, daar kan Dorpsbelangen nooit mee akkoord gaan, omdat 90% van de aanwonenden tegen is.

Voor Loosdrecht wordt diep in de buidel getast en is de upgrading verbazingwekkend.  De plassen verbinden met de Wijde Blik en boulevards langs de Horndijk en de Veendijk o.a. om dat mogelijk te maken.  Renovatie van de Veendijk en een kostbare face lift voor de  Oud-Loosdrechtse dijk. De recreatiebelasting op termijn uitsluitend ten goede laten komen aan de recreatie en nu al vast een fonds stichten met 100.000 euro er in.
Ook wordt er gesuggereerd – zonder je maar een ogenblik te bedenken wat daarvoor komt kijken – om de Olympische zeilnummers, als Amsterdam in 2028 de zomerspelen krijgt, op de Loosdrechtse plassen te laten plaatsvinden.

Een waterweg naar Sypesteyn, waarvan de waarde hoogst dubieus is.
Dat is in het kort de visie, hoofdzakelijk losgezongen van de werkelijkheid.

Weet je wat ik zou willen. Dat de kern van Wijdemeren zou bestaan uit de bewoners van de kernen, die niet geconfronteerd worden met steeds hogere gemeentelijke kosten. Die allerlei bezuinigingen gaan voelen, hun leefgebied zien verslechteren en hun wegen zien vollopen. Die niets moeten hebben van megalomane plannen van bestuurders, maar willen wonen en werken in een gezond en bewoonbaar Wijdemeren.

Co de Kloet
Kortenhoef

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
half bewolkt
21 gr.
windkr. 3