WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Patriotten en Prinsgezinden
Nieuw Loosdrecht, wo 20 juli 2011

In de porseleinkamer van Kasteel Sypesteyn is tot 28 augustus een kleine presentatie te zien uit de tijd dat Patriotten en Prinsgezinden elkaar bestreden.

persbericht

Presentatie in Kasteel Sypesteyn
Loosdrechts Patriots porselein

In de porseleinkamer van Kasteel Sypesteyn is tot 28 augustus een kleine presentatie te zien van Loosdrechts porselein uit het eind van de achttiende eeuw, de tijd dat Patriotten en Prinsgezinden elkaar bestreden.

Sommige producten van de porseleinfabriek van dominee De Mol hebben een duidelijk Patriotse signatuur. Een zeldzaam pamflet, dat vorig jaar opdook in het Van Sypesteyn archief, werpt een interessant nieuw licht op de rol die de Patriotten de porseleinfabriek toedichtten.

Onder de titel ‘Bericht wegens een vaderlandsch tafelservies, besteld in de porcelynfabriek in de Loosdrecht’ uit omstreeks 1783 brengt het de bezoeker direct in contact met het revolutionaire gedachtengoed van de 18de eeuw. Iemand die zichzelf als ‘braaf Patriot’ introduceert beschrijft een servies dat hij bij de Loosdrechtse porseleinfabriek zou willen bestellen. Eén voor één worden de af te beelden scènes beschreven. Hieruit blijken duidelijk de Oranjekritische, Patriotse gevoelens van de opdrachtgever.

Het zeldzame en kwetsbare pamflet, een klein katern, ligt open op de bladzijden waarop Prins Willem V van Oranje wordt bekritiseerd vanwege zijn slaafse opstelling ten opzichte van de Engelse vijand. De vertegenwoordigster van het Spaanse gezag tijdens de tachtigjarige oorlog stak hierbij volgens de schrijver gunstig af. De volledige tekst van het pamflet is tijdens de presentatie te raadplegen op de website van Kasteel-Museum Sypesteyn.

Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuw-Loosdrechtsedijk 148
Bezoek met rondleiding dinsdag t/m zondag 12.00 – 17.00 uur
www.sypesteyn.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
wisselend
20 gr.
windkr. 3