WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Liza Ferschtman bij Kunst a/d Dijk
Kortenhoef, ma 10 januari 2011

Op donderdag 3 februari staat violiste Liza Ferschtman voor een solo-optreden op het podium van Kunst aan de Dijk in Kortenhoef.

persbericht

Stichting Kunst aan de Dijk

Concert Kunst aan de Dijk presenteert:
Solo-optreden van topvioliste Liza Ferschtman

Op donderdag 3 februari staat er slechts één musicus op het podium van Kunst aan de Dijk in Kortenhoef – maar wat voor een musicus! Violiste Liza Ferschtman behoeft bij muziekliefhebbers amper een introductie.


Liza Ferschtman (foto: Marco Borggreve)

Zij wordt beschouwd als een van de meest interessante muzikale persoonlijkheden van deze tijd. Met haar gepassioneerde spel en grote podiumuitstraling weet zij het publiek te raken. Voor Kunst aan de Dijk speelt ze een prachtig soloprogramma met muziek van Biber, Bach, Berio en Bartok.

Liza Ferschtman heeft een indrukwekkende staat van dienst. Ze werd geboren als dochter van bekende Russische musici en kreeg haar eerste vioollessen op haar vijfde van Philip Hirschhorn. Ze volgde masterclasses bij Yvry Gitlis, Igor Oistrach en Aaron Rosand en studeerde tot 1998 bij Herman Krebbers. Daarna werkte ze met Ida Kavafian aan het gerenommeerde Curtis Institute of Music in Philadelphia, en met David Takeno in Londen. In november 2006 ontving Liza de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor Nederlandse musici.

Grote namen

De afgelopen seizoenen trad zij op in binnen- en buitenland met een groot aantal gerenommeerde orkesten. Daarbij werkte ze samen met grote namen als Leonard Slatkin, Lev Markiz, Jaap van Zweden, Frans Brüggen en Shlomo Mintz. Liza is een graag geziene gast in het Amsterdamse Concertgebouw: zo voerde ze daar onder meer alle Beethoven Sonates uit. Verder is zij artistiek leider van het Delft Kamermuziek Festival en een gepassioneerd kamermusicus.

Liza op CD

Liza Ferschtman heeft verschillende cd’s uitgebracht, die tijdens het concert in Kortenhoef ook gekocht en gesigneerd kunnen worden. Haar eerste dubbel-cd met pianist Bas Verheijden werd in het muziektijdschrift Luister met een 10 beoordeeld. In 2007 verscheen haar cd met pianist Inon Barnatan, met werken van Schubert en Beethoven. In 2010 kwam haar solo-cd met werken van Ysaye en Bach uit bij Challenge Records.

Programma

In Kortenhoef speelt Liza Ferschtman vioolwerken van Biber, Bach, Berio en Bartok. “De hele avond naar één viool luisteren is best zwaar, maar ook een spannend avontuur”, zegt Liza. “De Passacaglia van Biber is een mooie, rustige manier om een concert te openen. De muziek brengt je gelijk in een cadans en legt de rode loper uit voor de veel heftigere taal van Bartoks magistrale Solosonate. Die muziek drukt een en al oerkracht uit. Na de pauze breekt de hel los met de Sequenza van Berio, die keihard begint en echt over je heen dondert. Ik eindig mijn soloprogramma met de Chaconne uit de Tweede Partita voor viool solo van Bach, het mooiste stuk dat ooit voor viool geschreven is.”

Plaats: het Oude Kerkje, Kortenhoefsedijk 168, Kortenhoef
Datum en tijd: 3 februari 2010, 20.15, kerk open 19.30 uur
Entree: € 20,00 inclusief een glas wijn in de pauze; donateurs € 15,00
Meer informatie: www.kunstaandedijk.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
3 gr.
windkr. 3