WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Openheid en Financiën
Wijdemeren, ma 3 januari 2011

Openheid, doelgerichtheid en gezonde financiën, daar draaide het om in de nieuwjaarsspeech van burgemeester Martijn Smit, die hij vanavond uitsprak.


V.l.n.r., op rij, burgemeester Martijn Smit, en de wethouders Abrahamse, Van Waveren, Boermans, (bijna niet zichtbaar) Zagt en gemeentesecretaris Jan Visser.

De nieuwjaarsreceptie van Wijdemeren werd vanavond druk bezocht. Uit alle kernen waren de inwoners, ondernemers, (ex-)politici en andere belangstellenden toegestroomd om het college de hand te drukken, naar de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Martijn Smit te luisteren en een hapje en een drankje te gebruiken.


V.l.n.r. burgemeester Martijn Smit, wethouder Geraard Abrahamse
en ex-raadslid Hilbrand Korver.

Twitteradviezen

De burgemeester opende met de mededeling dat hij op Twitter aan Wijdemeerders had gevraagd waar zijn speech over zou moeten gaan. De eerste reactie die binnen kwam vroeg om het te hebben over strooizout. Iemand anders vroeg om aandacht voor de stijgende OZB. Hij haakte in op het nieuws uit de krant van vandaag dat zijn echtgenote niet aan de nieuwjaarsduik van de Bergse brandweer had meegedaan. Zij dook ook op neiuwjaar, maar dan op haar vakantieadres in Marokko.

Drie pijlers

Na deze inleidende woorden kwam hij tot de kern van zijn toespraak, de rol van het openbaar bestuur. Hij legde uit dat het voor het goed functioneren van Wijdemeren absoluut nodig is dat er voldoende geld in de gemeentekas komt om te zorgen voor prettige scholen, veiligheid en om andere taken van de gemeente naar behoren te kunnen uitvoeren en dat dan ook met voldoende ambtenaren. Hij zei trots te zijn op de gemeenteraad die zo dapper was om ondanks onderlinge tegenstellingen toch te kiezen voor een degelijk financiëel beleid, waarin ook een forse verhoging van de OZB hoort.

Smit noemde als tweede kernpunt waar dit college en deze raad aan werkt het stellen van duidelijke doelen en die proberen te behalen. In dit verband noemde hij het streven om Wijdemeren om een factor van belang te worden in het recreatieaanbod in de regio.


Wethouder Joost Boermans (rechts) op de knieën,
Ria Hennis (DB) brengt een toast uit.

Niet treuzelen

Openheid is de derde pijler waarop het beleid van deze burgemeester, dit college en deze raad gestoeld is. Als voorbeeld noemde hij de inspraak van burgers aan het begin van een voornemen om iets in te voeren, te bouwen of aan te leggen. Niet aan het eind, als de plannen al gemaakt zijn, maar helemaal bij de start. Een ander aspect dat volgens hem ook bij openheid hoort is het nemen van een besluit. Niet te lang treuzelen, maar op zeker moment de knoop doorhakken en een besluit nemen hoort ook bij openheid. Het instellen van een nieuwe commissie om weer onderzoek te doen, het inhuren van het zoveelste adviesbureau om het besluit uit te kunnen stellen is niet iets dat Martijn Smit aanspreekt.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
4 gr.
windkr. 1