WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Natuurmonumenten Werkt
Wijdemeren, ma 19 december 2011

In en rond de Vechtplassen wordt door Natuurmonumenten in de wintermaanden hard gewerkt. Knotten, zagen, hakken en frezen.

persbericht

Natuurwerk in Volle Gang

In en rond de Vechtplassen wordt door Natuurmonumenten in de wintermaanden hard gewerkt. Juist in de winter is het mogelijk veel onderhoudswerk te doen in dit unieke en omvangrijke natuurgebied. Een waterrijk natuurgebied met open rietlandschap, trilvenen en moerasbosjes vergt veel investeringen en goed onderhoud.

Voor de veiligheid worden bij Fort Nieuwersluis enkele oude bomen weggehaald. In de Vuntus(Oud-Loosdrecht) wordt hakhout gezaagd voor meer zonlicht op de akkers. In de Horstermeerpolder is het slootwerk klaar. Zodra het weer het toelaat, wordt het slootvuil weggefreest (zogenaamd kanten frezen). Ook bij het natuurgebied Het Hol wordt hard gewerkt aan opschonen van de sloten.

Rond de molen de Trouwe Wachter in Tienhoven, die net gerestaureerd is, wordt hakhout weggehaald. Zo kan de molen weer genoeg wind vangen en kunnen de wieken draaien. Ook op andere plekken in de Tienhovense Plassen en de oostelijke binnenpolder wordt opgeschoten hout weggehaald. De poldervergezichten kunnen zo open blijven en het leefgebied voor verschillende moerasvogels zoals snor, rietzanger, woudaapje, bruine kiekendief is weer verbeterd voor het voorjaar van start gaat.

Langs de Emmaweg tussen Kortenhoef en ’s-Graveland wordt ook weer flink gesnoeid om het zicht open te houden. Vanzelfsprekend wordt voor goed rietlandbeheer ook deze winter weer riet gemaaid. Dat is altijd enorm veel werk. Natuurmonumenten start in Kortenhoef daarna gaat ze ook aan de slag in Tienhoven, Loosdrecht en Botshol.

Aan de oostzijde van Kortenhoef is de polder al opengemaakt door teveel aan hakhout op oude legakkers weg te halen. Een baggerdepot in de Vuntus is opgeruimd, hier wordt de oorspronkelijke grasakker hersteld. Bij Lambertszkade is langs het fietspad flink gesnoeid voor de veiligheid van de bezoekers in het voorjaar.

De werkzaamheden en observaties van de boswachters zijn ook te volgen via de facebook pagina Vechtplassen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief