WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Kappen wordt Makkelijker
Kortenhoef, wo 31 augustus 2011

Op de agenda van de commissie Ruimte en Economie staat volgende week een grote verruiming van het kappen van bomen. Martin Stevens is daar niet blij mee.

In de G&E stond vandaag een stuk n.a.v. de agenda van de commissie R&E van 7 september. Het raadsvoorstel kunt u hier lezen. Het document waarin het conceptbomenbeleid staat vindt u hier. De raad moet er nog over beslissen en het stuk gaat nog de inspraak in.

Martin Stevens uit Kortenhoef is het niet eens met de verruiming van de regels.

ingezonden brief

Vandaag stond in de Gooi en Eemlander het stukje over de vergunningverstrekking voor bomenkap in Wijdemeren. Voor bomen jonger dan 80 jaar en zonder speciale status als beeldbepalend hoeft binnenkort geen vergunning meer aangevraagd te worden.

Ofwel vrijwel iedere boom in de gemeente mag naar willekeur zonder herplantplicht gekapt worden. Wel handig voor lastig gegroeide bomen, bijvoorbeeld op de erfgrens (waar je toch al een vergunning voor krijgt) of aftakelende bomen zoals populieren ouder dan 40 jaar, maar nu kan ook iedereen die een boom op een niet hinderlijke plek heeft staan die boom dus naar believen verwijderen. Bij verkoop van een huis zie je dat de nieuwe eigenaren geen binding hebben met het oorspronkelijke groen en alles kaalhalen. Tot nu zat daar een rem op, vanaf volgend jaar kan iedereen dus kaalslaan wat ie wil zonder dat een strobreed in de weg gelegd zal worden door buren of gemeente.

Ook voor de gemeente is dat wel handig. Ze kunnen nu gewoon alles wat op gemeentegrond staat kappen zonder zichzelf een herplantplicht te hoeven opleggen. Met uitzondering van uiteraard.. maar toch. En wie gaat bepalen wat monumentale bomen zijn? Gezien de ervaringen met het groenbeheer in de gemeente ben ik heeeeel benieuwd.

Maar voor de vogels zal het een nieuwe tegenslag zijn, dat staat vast, maar waarom zou je je druk maken om de natuur nietwaar? Dat is alleen maar een linkse hobby toch?

Met vriendelijke groeten,

Martin Stevens,
Kortenhoef

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
bewolkt
17 gr.
windkr. 2